Felsefe hakkında her şey…

Nermi Uygur kimdir?

10.11.2019
3.560
Nermi Uygur kimdir?

Nermi Uygur; 1925 ila 2005 seneleri arasında yaşamış olan Türk düşünürdür. Nermi Uygur, felsefe profesörü olmasının yanında ayrıca yazar yönüyle de tanınmaktadır. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünde görüngübilim ve çözümleyici felsefe yaklaşımlarını kendine özgü niteliklerle temsil eden, aynı zamanda önde gelen denemecilerimizden biri olan felsefecimizdir.

Nermi Uygur, 1936 yılında Büyükada İlkokulunu bitirmiş, 1944 yılında Galatasaray Lisesinin Latince bölümünden mezun olmuştur. 1948’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden pekiyi derecisiyle diploma almış, 1950 yılında ayın bölüme asistan olmuştur. 1952 yılında Heimsoeth’in yönetiminde “Wilhelm Dilthey’a Göre Konuca Temellenmesi Bakımından Manevi Bilimler Öbeğinin Meydana Getirdiği Bilgi Bağlamı” adlı çalışmayla doktorasını tamamlamıştır. 1952- 1954 Almanya ve Fransa’da fenomenoloji çalışmaları yapmış ve bu çalışmalar Edmund Husserl’de Başkasının Beni Sorunu başlıklı doçentlik tezinin gerçekleşmesini sağlamıştır. 1954 yılında doçent, 1964 yılında profesör olmuştur (Uygur, 121-122). Genellikle, mantık, düşünce tarihi, Antik ve Çağdaş Felsefe tarihi, dil, kültür, bilim felsefesi dersleri vermiştir. Yazı ve kitaplarının başlıca konuları olarak, dil, insan, sanat, toplum, ahlak, uygarlık, edebiyat denemeleri şeklinde sıralanmıştır (Uygur, 122). Arkadaşları arasında “sorucu” olarak bilinirmiş. Sorular onu felsefeye götürmüş (Uygur, 123).

Doktora tezinin (1952) girişinde, Türk düşüncesini, Pozitivizmin dar uf­kunda boğulmaktan kurtarmak ve Manevi bilimlerin önemini göstermek için bu çalışma yapılmıştır (Nermi Uygur 1952, III) düşüncesiyle temel eğilimlerinden birini ortaya koymuştur. Pozitivist olguculuktan uzak durmaya dikkat ettiği söylenebilir. Düşüncelerini deneme tarzıyla dile getirişi de pozitivizme uzaklığın temel göstergesidir. Kuram Eylem Bağlamı adlı kitabın girişinde, bu kitap neden yazıldı? sorusu sorulmuş ve soru hem dürtü, hem de amaç yönünden ele alınmıştır. Kitabı yazmaya yönelten dürtü, “kuram ile eylem arasındaki ilişkiler” başlığı altında toplanabilecek olan birçok soru, kaygı, merak, tedirginlik, çekicilik ve şaşmanın gittikçe artan bir basınçla yaşayıp düşünme gündeminde, iyiden iyiye ağır basması olduğu belirtilmiştir (Uygur 1975, 3-4). Burada dile getirdiği kaygı, felsefi bir temellendirme ihtiyacıyla ilgilidir.

1983 yılında yapılan bir söyleşisinde kendini şöyle anlatmıştır:

“Hem bilimle hem ozanlıkla sınırdaş bir felsefe-deneme uğraşısı içindeyim. Tüm özyaşamım bu benim. Böyle örülmüş her şeyim” (Uygur, 160).

Bu ifadeler onun temel kaygısının felsefe, bilim ve demeler çerçevesinde gerçekleştiği söylenebilir.

Türkiye’de felsefe doktorası yapan ilk felsefecilerden biri olan Nermi Uygur, 1954 Brüksel, 1958 Venedik, 1968 Viyana ve 1978 Düsseldorf Uluslararası Felsefe Kongrelerine, 1983’te ise Würıburg’ta toplanan Uluslararası Çok-Kültürlülük Konferansı’na katıldı. 1979-81 yıllarında Almanya’nın Wuppertal Üniversitesinde Mantık, Dil, Kültür ve Bilim Felsefesi dersleri verdi; seminerlere ve görüngübilim kolokyumlarına katkıda bulundu. 1981-1990 yıllan arasında İstanbul Üniversitesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığı yapan Uygur, bölümde Antik ve Çağdaş Felsefe Tarihi, Dil ve Küttür Felsefesi, Bilim Felsefesi, Felsefe Metinleri Semineri, Analitik Felsefe Semineri gibi dersler verdi. Uygur, PEN, Dünya Yazarlar Birliği, Türk Dil Kurumu ve Türk Fizik Derneği’nin üyeliklerinde de bulunmuştur.

Nermi Uygur’un, Türkçe dışında Almanca, İngilizce ve Fransızca yapıtları da bulunmaktadır.

İLGİLİ KONULAR:

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...