Çok değerli mantık
Çok değerli mantık, iki değerli mantığın aklın ilkelerinden çelişmezlik ve üçüncü hâlin imkânsızlığını reddederek doğru, yanlış ve belirsiz (nötr); kesinlikle doğru, kesinlikle yanlış, olanaklı doğru ve olanaklı yanlış gibi ikiden fazla değeri kabul eden; önermelerin ve çıkarımların tutarlılığını ve geçerliliğini bu önermelere göre denetleyen mantık sistemidir.
Üçüncü hâlin imkânsızlığı ilkesi özetle “Bir önerme ya doğrudur ya da yanlıştır, bu iki değerin dışında başka bir değer alamaz.” biçiminde tanımlanabilir. Buna göre bir önermenin iki olanaklı doğruluk değeri vardır. Kimi mantıkçılar, bazı önermelerin ne doğru ne de yanlış olduğunu, buna karşılık ikiden fazla değer alabileceğini öne sürmüşlerdir ve böylece çok değerli mantık anlayışı ortaya çıkmıştır.
Çok değerli mantık anlayışıyla bazı önermelerin doğruluğu veya yanlışlığı hakkında karar vermek oldukça zor veya imkânsızdır. Hatta mantık biliminin kurucusu kabul edilen Aristoteles de bu türden önermelerin farkındaydı. Aristoteles De Interpretatione adlı denemesinde çelişik önerme çiftlerinden birinin doğru olması durumunda diğerinin yanlış olacağını söyler. Aynı metnin dokuzuncu bölümünde bu durumun gelecekle ilgili önermeler için nasıl ele alınabileceğini tartışır. Gelecekte olacak bir şey hakkında öne sürülen önerme, ilgili “olacak şey”in olup olmayacağı konusunda bir olanaklılık içerir. Aristoteles’in kendi örneğiyle “Yarın bir deniz savaşı olacaktır.” gibi önermeler şu an için ne doğru ne de yanlıştır; bunların yalnızca doğru ya da yanlış olması, olanaklıdır. Fakat şu an için bu önermeye bir değer vermek imkânsızdır.
Epikürcüler, iki değerin kesinlikle yanlış olduğunu kabul etmişlerdir. Bunun sonucunda değer sorunu Orta Çağ’da da etkisini devam ettirmiştir. Bazı Orta Çağ mantıkçıları gelecekle ilgili olasılıklı önermelerin “belirsiz” (nötr) yani ne doğru ne de yanlış olduğunu ileri sürmüşlerdir. Fakat bu durum Tanrı’nın önceden-bilmesiyle ilgili yeni bir problemin oluşmasına neden olmuştur. Özellikle 15. yüzyılın ortalarında bu konu ciddiyetle tartışılmıştır.
Aristoteles’e karşı çıkan ve “belirsiz” önermelerin olduğunu öne süren bazı mantıçılar, geçmişle ilgili doğruların şu an için kesin ama gelecekle ilgili önermelerin şu an için olanaklı olduğunu kabul ettiler. Her ne kadar bu durumlardan biri gerçekte doğru ise dei ne “P olacak” ne de “P olmayacak” türündeki önermelerin durumları kendilerinde kesinlikle doğru değildir. Fakat kesinlikle doğru olan ya “P olacak” ya da “P olmayacak”tır.
Şimdi olmayan ya da bitmiş tükenmiş olan olarak geçmiş hakkındaki doğrular, şimdi zorunlu olduğundan, tüm önermeler hatta gelecekle ilgili önermeler de zorunlu veya kesindir. Aristoteles bu düşünceyi reddeder. Geçmişteki bir deniz savaşının dün için doğru olduğunu varsayalım. Geçmiş için doğru olduğu için iki gün sonra için de yanlış olmayacaktır. Buradan kesin olarak dün için doğru olanın yarın için de doğru olacağı sonucu kesinlikle çıkar. Aynı şekilde kesin olarak dün için “bir deniz savaşı olmuş” yanlış ise yarın için de yanlış olacağı kesinlikle çıkar. Böylece gelecekte olacak bir deniz savaşı önermesinin olanaklı olma olasığı ortadan kalkmış olur. Bu tür bir benzetme ve çıkarımdan kutulmanın yolu ancak dün için doğru ya da yanlış olanı veya simdi için doğru ya da yanlış olanı reddetmekten geçer. Bu tür akıl yürütmenin çürütülmesi ancak öncüllerin yanlış olduğunu göstermekle olanaklıdır. Bu nedenle Antik düşünürlerin bazıları bile, kesin olandan kesin olanın çıktığı varsayımını reddettiler.
Ockham ve Peter de Rivo’nun karşıtı teologlar gibi bazı Orta Çağ düşünürleri, geçmiş hakkında etkin bir güce sahip olmadığımız öncülleri kabul etmediler. Aslında, geçmiş olayların geçmişte olduğunu söyleme hakkımız yoktur. Bu nedenle birçok düşünür “olacak” ifadesinin iki alanı arasındaki ayırımdan uzak durmak gerektiğini savundular. “Yarın bir deniz savaşı olmayacak”, ya “Yarın bir deniz savaşı olacak olması şu andaki bir durum değildir” ya da “Bir deniz savaşı olmayacak gibi yarınki bir durumun olacağı” anlamına gelmez. İlk durumda deniz savaşı olacağı henüz belirsiz olduğundan olumsuzu doğru; ikinci durumda yanlış; her iki durumda ise “belirsiz”dir. İşte önermenin alacağı ikiden fazla değeri ifade eden mantık sistemi de çok değerli mantık adını alır.
ÇOK DEĞERLİ MANTIK
Her ne kadar Antik ve Orta Çağ düşünürleri, üçüncü değer olan “belirsiz” (nötr) üzerinde çalışmanın, klasik mantık yasalarında bir şey ortaya çıkartmayacağını ileri sürseler de, p ise q gibi bir önermenin ön ya da art bileşeninin “belirsiz” olması durumunda üçüncü değerin ne olacağı konusunda çok az öneri getirebilmişlerdir. Buna karşılık modern mantıkçılar bu konuda daha pratik bir yaklaşımla formal cebirde aksiyomların bağımsızlığını belirlemeyi çok değerli doğruluk tablosuyla yapmayı denediler.
Ayrıca, çağdaş fizik, özellikle kuantum fiziği atom altı evrende elektronun yerini ve hızını birlikte saptamanın olanaksız olduğunu “Belirsizlik İlkesi” ile gösterdi. Böylece kuantum kuramı kesin değerlerin yerine olasılıklı değerlerin olduğunu ortaya koydu.
Geleceğe ilişkin önermeler ve kuantum fiziğinin belirsizlik yasası, iki değerli mantığın dışında çok değerlerin ve mantıkların olabileceğini ortaya koymuştur. İşte ikiden fazla değeri kabul eden mantığa çok değerli mantık denir.
Hazırlayan: Sosyolog Ömer Yıldırım
Kaynak: ÇÜÇEN, A. Kadir. Mantık. Bursa: Sentez Yayıncılık, 2020.