Felsefe hakkında her şey…

Louis de Broglie’nin Kariyeri ve Bilime Katkıları

08.11.2019

Kardeşi Maurice’in ev yapımı atom fiziği laboratuvarında uzun bir süre birlikte deneyler yaptıktan sonra, esas olarak fizik dünyasını tamamen sarsan şey Louis de Broglie’nin 1924 yılında yayınladığı doktora tezi olmuştur.

Recherches sur la théoriedesquanta (Kuantum Teorisi üzerine Araştırma) başlıklı bu tezde, Broglie elektronların dalgasal doğası olduğunu iddia etmiş ve parça-dalga ikiliğini öne sürmüştür. Öyle ki Broglie’ye göre, bir parçacık her zaman ardından bir dalga getirmekteydi.

Broglie’nın bu buluşlarına değin, elektronlar sadece hareket eden parçacıklar olarak görülüyordu. Bu araştırmayla birlikte, fiziksel özellikleri bakımından parçacıkların zaman zaman parçacık ve zaman zaman dalga olarak davrandıkları görülmüştür. Dolayısıyla buna da “ikilik” veya “dualite” veya “çifteşlik” adı verilmiştir.

Louis de Broglie’nin teorisi, hareket eden her parçacık veya nesnenin aynı zamanda bir dalga ile ilişkilendirileceğini ortaya atmaktadır. Her ne kadar Broglie teorisini deneye dayalı olarak geliştirmiş olmasa dahi teoriden haberdar olan Albert Einstein da Broglie’nin teorisini desteklemiştir. Öyle ki, bu radikal teorinin deneysel olarak kanıtlanması 1927 yılında gerçekleşmiştir. Söz konusu teorinin deneysel olarak kanıtlanmasına yardımcı olan bilim insanları ise Lester Germer ve Clinton Davisson’dur. Tüm bu gelişmelere bağlı olarak Broglie Hipotezi olarak bilinen araştırma, günümüzde fiziğin temel alanlarından biri olan dalga mekaniği çalışmalarının da doğumuna yol açmıştır.

Bu keşfi dolayısıyla, Louis de Broglie 1929 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmıştır. Akademik yaşamına ise Sorbonne Üniversitesinde fizik alanında doktorasını kazandıktan sonra aynı üniversitede kuramsal fizik alanında profesör olarak devam etmiştir. Louis de Broglie, 1962 yılında emekli olana dek bu pozisyonda akademik yaşamını sürdürmüştür.

Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...