Richard Sennett
Richard Sennett 1 Ocak 1943 doğumlu Amerikalı düşünür ve sosyologdur. London School of Economics’te sosyoloji profesörü ve New York Üniversitesinde insan bilimleri profesörüdür. Richard Sennett, Columbia Üniversitesinde Center on Capitalism and Society’nin üyesidir.
Sennett’in çalışmaları, toplumların gelişimi, günümüz toplumunda çalışmanın doğası ve kültür sosyolojisi üzerine odaklanmaktadır. Richard Sennett özellikle şehirlerdeki sosyal bağlar ve modern dünyadaki şehir yaşamının bireyler üzerindeki etkileri konularında çalışmalar yürütmüştür. Kitaplaştırdığı çalışmaları işçi sınıfı aileleri arasındaki kentsel yaşamı, kamu kültürünü, kamusal alanı ve sınıf bilincini içermektedir.
Richard Sennett, toplumun önlerine çıkarabileceği engellere rağmen, insanların kendi eylemlerini nasıl yetkinleştirebileceklerine dönük çalışmalar da yapmıştır. Onun araştırmaları etnografya, tarih ve sosyal teori içermektedir. Sennett bir sosyal analist olarak, William James ve John Dewey tarafından başlatılan pragmatist geleneğin devamcılarındandır.
Sennett’in ilk kitabı The Uses of Disorder (1970) modern şehirde kişisel kimliğin nasıl şekillendiğine dönüktür. Daha sonra Jonathan Cobb ile birlikte yazdığı The Hidden Injuries of Class (1972) işçi sınıfı kimliklerinin modern toplumda nasıl şekillendiği üzerinedir. Şehirlerin kamusal alanı üzerine bir çalışma olan The Fall of Public Man, 1977’de yayınlanmıştır. Bu yaklaşık on yıllık çalışma sürecinin sonunda Sennett, Authority’de (1980) bu sürecin felsefi sonuçlarını açıklamıştır.
Bu tarhten sonra sosyolojiye ara veren Sennett üç roman yazmıştır: The Frog who Dared to Croak (1982), An Evening of Brahms (1984) ve Palais Royal (1987). Daha sonra kentsel tasarıma odaklanan bir çalışma olan The Conscience of the Eye (1990) ve Flesh and Stone (1992) adlı iki kitapla kentsel çalışmalara geri dönmüştür.
Richard Sennett; Hegel Ödülü, Spinoza Ödülü, Cambridge Üniversitesi fahri doktorası ve Harvard Üniversitesi Yüzüncü Yıl Madalyası sahibidir.
Richard Sennett’in Türkçe yayımlanmış kitapları arasında Kamusal İnsanın Çöküşü, (İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 1996) Gözün Vicdanı, Kentin Tasarımı ve Toplumsal Yaşam, (İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 1999); Ten ve Taş, (İstanbul: Metis Yayınları, 2002); Otorite, (İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2005) Saygı, (İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2005); Karakter Aşınması, (İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2008); Yeni Kapitalizmin Kültürü, (İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2009) ve Zanaatkar, (İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2009) sayılabilir.
İLGİLİ KONULAR:
Hazırlayan: Sosyolog Ömer Yıldırım