Ernst von Aster Kimdir?
Bir Alman filozoftur.
Ernst Von Aster 18 Şubat 1880 tarihinde Almanya’nın Berlin kendinde doğmuş, 21 Ekim 1948 tarihinde İsviçre’nin Stokholm kentinde hayata veda etmiştir.
Aster, ilkokulu Berlin’de okumuş, Berlin Askanisches Gymnasium’da Nisan 1898 bakaloryasını vererek mezun olmuştur. Yüksek öğrenimini Münih Üniversitesi ve Berlin Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Doktorasını 15 Mayıs 1902’de tamamlayan Prof. Von Aster; Grekçe, Latince, Almanca, Fransızca, İngilizce ve İsveççe bilmekteydi.
9 Temmuz 1936 tarihinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili İbrahim Hakkı Bey tarafından İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne yazılan dilekçede, Felsefe Bölümünde, özellikle de Felsefe Tarihi kürsüsünde profesör eksikliği duyulduğu belirtilmiştir. Bunun üzerine Felsefe Tarihi kürsüsüne yurt dışından iki aday öğretim üyesi önerilmiştir. Bunlardan biri Cassirer, diğeri ise Von Aster’di. Ancak, Cassirer, Göteborg Üniversitesi ile 4 yıllığına anlaşma imzalayınca, doğrudan Von Aster’le bağlantı kurulur. Yazışmalar sonucunda Von Aster 1 Eylül 1936 tarihinde Rektörlüğe çektiği bir telgrafta, ilkece gelmek istediğini belirtir. 27 Eylül 1936 tarihinde ise kesin olarak geleceğini bildirir. 24 Ekim 1936’da Edebiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Kürsüsü Ordinaryüslüğünde göreve başladı.
Uzun yıllar İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde görev yapan von Aster 21 Ekim 1948 tarihinde izinli olarak gittiği İsveç’te vefat etti.
Aster, İstanbul Üniversitesi tarafından senede yaz ve kış dönemleri olmak üzere iki kez çıkarılan Felsefe Arkivi isimli derginin kurucularındandır. Türkiye’de bulunduğu 12 yıl içinde yalnızda öğretmen ve düşünür olarak değil, iyi bir insan olarak da genç Türk felsefesine unutulmaz bir örnek olmuştur. Öyle ki Aster, Türkiye’de bulunduğu süreçte yalnızca İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne bağlı olarak kalmamış, üniversitenin hukuk ve iktisat fakültelerinde de dersler vermiş, oturumlar düzenlemiştir.
Aster, onu tanıyanlar tarafından hazır cevap, şakacı, zarif, dürüst, ahlaklı ve son derece keyif verici bir insan olarak tanımlanmıştır.
“Şimdiki Zaman Felsefesi” adlı eserinin ön sözünde felsefeyi nasıl anladığını şöyle dile getirmiştir: “Gerçek felsefe; bir konuşma, bir soru ve cevaptır; cevabı daima en derin yerinden yakalayıp çürütmek isteyen bir şüphedir.”
1880 yılında doğan Aster, 20. yüzyılın hemen başlarında Münih Üniversitesi’nde felsefe ile tanışır. Bu yıllar, felsefenin saygınlığını yeniden kazandığı 19. yüzyılın ortalarında yıkılan Alman idealizm felsefesinin geride bıraktığı boşluğun yeniden doldurulmaya başlandığı dönemdir.
Aster derslerinde “Değerler” konusunu işlerken değerlerin ayrı bir varlığı olmadığını, bunların insan tarafından objelere eklenmiş birer sıfat olduğunu, “güzel” diye ayrıca bir şey olmadığını, “güzel bir resim”in ya da “güzel bir manzara”nın olduğunu vurguladı.
Aster’in çalışmalarının ağırlık merkezini felsefe tarihi çalışmaları oluşturur. Onun için felsefe tarihi, günümüzde bazı kimselerin sandığı gibi gerçek felsefenin dışında kalabilecek bir şey değildir. Aksine felsefe tarihi, felsefenin içindedir.