Felsefe hakkında her şey…

İbrahim Yasa

04.01.2023
1.149
İbrahim Yasa

İbrahim Yasa, 1911 Selanik doğumlu olan 1993 senesindeki ölümüne kadar Türk sosyolojisine ve düşünce dünyasına önemli katkılar sunan bir Türk sosyolog ve düşünürdür.

Balkan Savaşı sırasında ailesi ile birlikte Balıkesir’e göç etmiştir. 1925’de muallim mektebine girmeye hak kazanan Yasa, mezuniyetinden sonra İstanbul’da görev yaparken 1933’te İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümüne girmiştir. 1934’te sosyoloji eğitimi için ABD’ye giden Yasa köy sosyolojisi alanında uzmanlaşmıştır.

İbrahim Yasa, 1940 yılında doktorasını vermiş ve 1942’de Türkiye’ye dönerek Hasanoğlan çalışmasını aynı köyde öğretmen-asker olarak görevliyken gerçekleştirmiştir. 1953 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde Sosyal Siyaset kürsüsünü kurmuştur. 1977 yılında emekli olmuştur. 1982-1986 yıllarında ODTÜ sosyoloji bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etmiştir. 1993 yılında ise Ankara’da vefat etmiştir (Başak, 2008: 917-920).

İbrahim Yasa, Türkiye’de toplumsal yapı ve değişme alanında önemli çalışmaları gerçekleştirmiş modern Türk sosyolojisinin oluşumuna katkılarda bulunmuş bir sosyologdur. Onun eserlerini iki ana başlıkta toplamak mümkündür: Toplumsal yapı ve değişme ve aile yapısı.

Yasa çalışmalarında nicel tekniklere önem vermekle beraber bu sonuçlardan nitel ve kültürel sonuçlar da çıkarabilmiştir. Bu özellik onun sosyolojisinin en temel niteliğidir. Asla nicel-sayısal veri ile yetinmemiştir. Toplumsal yapının kurumsal işleyişini gündelik hayata dair pratikleri sayısallaştırıken toplumsal yapının bir de değerler ve kültür yanının olduğunun farkındadır.

Köy monografilerinin en gündemde olduğu 1940’lı yılların başlarında Hasanoğlan köy çalışmasını 25 yıl sonra da tekrarlayarak esas ilgisinin değişme noktasında olduğunu bize göstermektedir. Yasa, toplumsal yapının gündelik işleyişini sayı ile belirlerken bu sayıların kültürel anlamını da ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Bu itibarla pozitivist metodolojisini nitel ve anlamacı metodolojik çıkarımlarla bütünleştirebilmiştir.

İLGİLİ KONULAR:

Kaynak: TÜRK SOSYOLOGLARI, s.  95-97, T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 2915 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 1872

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...