Felsefe hakkında her şey…

Guy Debord

21.06.2024
Guy Debord

Yazar, film yapımcısı ve kültürel devrimci Guy Debord 1931 ila 1994 yılları arasında yaşamış; Lettrist Enternasyonal ve Situasyonist Enternasyonal gruplarının kurucu üyesi düşünürdür. Gösteri Toplumu (1967) da dâhil olmak üzere filmleri ve kitapları yirminci yüzyıldaki felsefi ve siyasi değişimler açısından önemli katalizörler niteliğinde olmuş ve Fransa’daki Mayıs 1968 İsyanı’nın tetiklenmesine yol açmıştır.

Guy Debord 28 Aralık 1931’te Paris’te doğdu. Babasını küçük yaşta kaybetti. Paris Üniversitesinde Hukuk eğitimini yarıda bırakarak sanat çalışmalarına ağırlık verdi ve bu dönemde birçok şiir ve yazı yayınladı. Bir dönem sinema çalışmalarına ağırlık vererek Society of the Spectacle (1973) ve otobiyografik içerikli In Girum Imus Nocte Et Consumimur Igni (1978) filmlerini çekti.

Marksist bir filozof, yazar ve sinemacı olarak ön plana çıkan Guy Debord İkinci Dünya Savaşı sonrasında Fransa’da kurulan Socialisme ou Barbarie (Sosyalizm ya da Barbarlık) isimli Marksist grubun üyesi oldu. Burada özellikle sanat ve sinema alanına ve kapitalizm üzerine yaptığı teorik eleştirileriyle tanındı.

Alkol bağımlılığı hayatında sürekli bir sorun olan Debord, ömrünün sonuna kadar bundan kurtulamadı. Debord, 30 Kasım 1994 tarihinde, kalbine ateşlediği silahla kendini öldürdü.

Guy Debord kimdir?

Marksist filozof, yazar, sinemacı.

II. Dünya Savaşı sonrasında Fransa’da kurulan Socialisme ou Barbarie (Sosyalizm ya da Barbarlık) isimli marksist grubun üyesi olmuştur. Debord ayrıca sanat ve sinema alanına yapmış olduğu radikal müdahaleleriyle ün kazanmıştır.

1931’de Paris’te doğan Debord, babasını küçük yaşta kaybetti. Paris Üniversitesi’ndeki Hukuk eğitimini yarıda bırakarak sanat çalışmalarına ağırlık veren Debord bu dönem birçok şiir ve yazı yayınladı. 1960’larda kurduğu situasyonist enternasyonal’le 1968 ayaklanmasını etkiledi. Bu dönem sinema çalışmalarına ağırlık vererek Society of the Spectacle (1973) ve otobiyografik içerikli “In Girum Imus Nocte Et Consumimur Igni” (1978) filmlerini çekti.

Alkol bağımlılığı hayatında sürekli bir sorun olan Debord, ömrünün sonuna kadar bundan kurtulamadı. Debord, 30 Kasım 1994 tarihinde, kalbine ateşlediği silahla kendini öldürdü.(kalbinden mermi geçerken, aklındanda şunların geçdiği düşülmektedir: gösteri öylesine güçlü bir hale geldi ki ona karşı direniş artık mümkün değildir.)

En tanınmış eseri Gösteri Toplumu (La Société du spectacle-1967)fr adlı kuramsal kitaptır. Bu kitapta kapitalizmle şekillenen tüketim ilişkilerinin ülke ve ideoloji ayırt etmeksizin bir gösteri biçimi yarattığı ve bu durumun kaçınılmaz olarak dünyanın tek bir pazar oluşuyla sonuçlanacağı iddia edilmektedir. Tezini, Yoğun gösteri (liberal yönetimlerde) yaygın gösteri (Totaliter rejimlerde) olarak ikiye ayıran Debord, Yoğun gösterinin toplumun ufak bir kesimini, yaygın gösterinin ise toplumun büyük bölümünü etkisini altına alacağını ileri sürer.

Düşüncelerinde Karl Marx ve Georg Lukács’ın etkileri görülür.

Yazan: Ömer Yıldırım

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Ali K. dedi ki:

    Sitüasyonist Enternasyonalde, psikocoğrafya konusunda araştırma yaptığını biliyorum. Gösteri Toplumu kitabı ile tanımıştım kendisini.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...