Felsefe hakkında her şey…

Marksizm nedir?

21.10.2022
2.269
Marksizm nedir?

Marksizm Alman filozoflar Marx ve Engels tarafından geliştirilen bilimsel toplumcu felsefe, toplum, ekonomi öğretisidir.

Bu anlayış, özgün bir siyaset felsefesi anlayışıdır. Marksizm tarihi diyalektik materyalizmle yorumlayan ekonomik, toplumsal dünya görüşüdür. Marksist felsefe kapitalizmin çözümlenmesi, bir toplumsal değişim teorisi ya da insanın özgürleşmesiyle ilgili bir düşünce sistemi olarak da tanımlanabilmektedir.

Marksizm; bir öğreti olarak siyasal, ekonomik ve felsefi bir eklektisizm ürünüdür. Marksist felsefe ideolojik olarak esas anlamda sınıf çatışmaları teorisini ortaya atar. Bu çatışmanın zorunlu bir sonucu olarak da proletarya diktatörlüğünü görür. Buradan da toplumsal eşitlik ve özgürlük dünyası olarak kabul edilecek komünizm idaresine varılacağını öngörür.

Marksizm tümel, kuşatıcı bir felsefedir, bir felsefe sistemidir. Bu felsefe, bir yanıyla bu gün Batı’da felsefe deyince anlaşılan, felsefe problemleri alanını inceleyen, bilgi teorisi, ontoloji ve bilim felsefesi gibi disiplinleri içine alan diyalektik materyalizm’e; öbür yanıyla da bir tarih felsefesi, bir toplum felsefesi demek olan tarihsel materyalizm’e dayanır. Marksist felsefe, tümel niteliğini bu iki kökenden alır. Bu tümel anlamında, bir Marksist bilgi teorisinden, bir Marksist varlık anlayışından, bir Marksist bilim anlayışından, bir Marksist etik ve estetikten söz açılabileceği gibi yine bir Marksist tarih anlayışından, toplum ve hukuk anlayışından, bir Marksist ekonomiden ve yaşam anlayışından da söz açılabilir.

İlgili konular:

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...