Thomas Hobbes İçin Felsefenin Bölümleri
Felsefe yalnızca cisimler ve onların özellikleriyle ilgilenir. Hobbes, cisimden sadece maddesel cisimleri anlamaz. Ona göre iki tür cisim vardır. Doğa tarafından yapı lan doğal cisim ve insanların istenç ve anlaşmalarıyla oluşan devlet (commonwealth). Böylece felsefe de doğal felsefe ve yurttaş felsefesi olmak üzere ikiye ayrılır.
Yurttaş felsefesi de iki alt bölüme ayrılır: psikoloji ve siyaset. Çünkü devleti anlamak için önce insanın duygu ve tutumlarını anlamak gerekir ve psikoloji bunları konu edinir. Politika ise insanın devlete karşı ödevlerini ele alır. Yurttaşlık felsefesi ifadesi bazen bu özel alanı ifade etmekte de kullanılır. Böylece Hobbes, dizgesel bir bütünlük sergileyen felsefi sistemini De corpore (Cisim Üzerine), De homine (İnsan Üzerine) ve De cive (Yurttaş Üzerine) başlıkları altında inceler.
Ona göre geometri fizik ve ahlak da felsefenin alanı içinde yer alırlar. Felsefenin bu bölümlenişi Descartes’ın ve Hobbes’un döneminde felsefenin henüz ansiklopedik bir bilim olarak algılanışını yansıtmaktadır. Yani felsefe en genel bilim durumundadır. Descartes da felsefeyi, “kökleri metafizik, gövdesi fizik ve dalları geri kalan tüm bilim dalları” olarak düşündüğü ulu bir ağaca benzetmişti.
Hobbes’a göre cisimler doğal cisim ve devlet olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal felsefe doğal cisimleri, Yurttaşlık felsefesi devleti ele alır.
Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı