Felsefe hakkında her şey…

Süreklilik nedir?

21.11.2019

Devimsiz evrim düşüncesine süreklilik denir.

Metafizik ve bireyci yöntemlerle gelişmiş bulunan klasik felsefe, devimsiz evrim düşüncesini, başka bir deyişle, doğal süreklilikte sıçrama ve kopma olamayacağını savunmuştur.

Alman filozof Gottfried Wilhelm Leibniz süreklilik yasasıyla bu mekanik bağlantı düşüncesini tanıtlamaya çalışmıştır. Leibniz’e göre doğada sıçrama olmaz, doğasal değişmelerde hiç kesilmeyen ve kopmayan bir süreklilik vardır. Doğasal olgular birbirlerini aralıksız olarak kovalarlar. Her devim (hareket), bir başka devimin sonucu olduğu gibi bir yeni devimin de yaratıcısıdır, bu devimlilikse sürekli ve kesintisiz bir devimliliktir.

Bu yasa, tanrısal düzenin yasasıdır, önceden kurulmuş uyumun gereğidir.

Bilimsel gelişmeler, kesintisiz süreklilik düşüncesinin tersini tanıtlamış bulunmaktadır. Devrimsiz evrim, ne doğal ne de toplumsal yapıda mümkündür. Evrim, devrimlerle sürüp gitmektedir. Daha açık bir deyişle, hiçbir fiziksel nesne ya da toplumsal olay sadece artma ve azalmaya bağlı olarak değişmez, azalma ve artma belli bir noktada sıçrayarak nicesel değişme nitesel bir değişmeye dönüşür (nicelikten niteliğe geçiş). Fizik, kimya ve toplumbilim bu gerçeğin sayısız örnekleriyle doludur. Örneğin kuanta mekaniğinde bir atom, elverişli kuantik hallerin birinden ötekine sıçrayarak geçer.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. yavuz özler dedi ki:

    sürekliliğin, maddenin tabiatına aykırılığı sözünü, sıçramadaki gerekli şartların değişimiyle, nasıl izah edeceğiz,,

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...