Menedemos (Eretrialı Menedemus) Kimdir?
Menedemos ya da bir başka bilinen adıyla Eretrialı Menedemus M.Ö. 345 ila M.Ö. 261 yılları arasında yaşamış ve Sokratesçi Elis-Eteria Okulu’nun kurucusu olan Antik Yunan filozofudur.
Menedemos, felsefe alanındaki ilk çalışmalarını Atina’da gerçekleştirmiş ve burada arkadaşı Asklepiades ile birlikte Stilpon ve Phaidon’un öğrencisi olarak bulunmuştur. Menedemos’un yazdıklarından geriye, günümüze gelen hiçbir şey kalmasa da ondan alıntı yapan ve onun adını anan yazarlar ve düşünürler olmuştur.
Menedemos, asil bir ailenin bir ferdi olarak Eretria’da doğdu. Asil bir ailenin üyesi olmasına rağmen, Megara’ya bir askeri sefer için gidene kadar inşaat ve çadır işçisi olarak çalıştı. Bu seferden sonra, Platon’un Atina’daki Akademi’sine gitti ve kendini felsefeye adamaya karar verdi.
Megara’da Phliuslu Asklepiades ile ömür boyu sürecek bir dostluk kurdu. Daha sonra önce Stilpon’un, ardından da okulunu devralıp Eretria’ya taşıdığı Elisli Phaedon’un öğrencisi oldu. Felsefi çalışmalarına ek olarak, Diadochi zamanından ölümüne kadar kentinin siyasi meselelerinde önde gelen bir rol aldı.
Menedemos’un felsefi görüşleri sadece kısmen bilinmektedir. Athenaeus, Epicrates’in, onun bir Platoncu olduğunu belirttiğinden alıntı yapar; ancak diğer metinler onu Stilpon’u Platon’a tercih ettiğine dair bilgiler içermektedir. Diogenes Laertius, onun, iyiyi yararlı ile özdeşleştirmeyi ve tek başına olumlamanın gerçeği ifade edebileceği gerekçesiyle olumsuzlamanın değerini reddettiğini söyler.
Eretria felsefe okulunun kurucusu olan Menedemos, siyasal olaylarda etkin rol almış ve siyasal karşıtları tarafından sürgüne gönderildikten birkaç yıl sonra intihar etmiştir.
Hazırlayan: Sosyolog Ömer Yıldırım