Klinik Psikoloji Nedir?
Çalışan psikolog sayısı bakımından en geniş uzmanlık alanı klinik psikolojidir. Bu uygulamalı alt dal, psikoloji biliminin temel bilim çalışmaları sonucu elde edilmiş olan bilgilerini, bilişsel, duygusal ve davranışsal bozukluklara uygular. Bu uygulamalar bozukluğu ölçme araçlarıyla değerlendirme, tanıya katkıda bulunma, psikolojik tedavi, tedavinin etkililiğini değerlendirme ve izlemi içerir.
Klinik psikolog, bu temel işlevlerinin yanında, araştırma da yapabilir. Fobisi olan hastaların geçmişindeki ürkütücü olayların geriye dönük olarak araştırılması, çökkünlük (depresyon) ile uyku bozukluğunun şiddeti arasındaki ilişki, şizofreni alt gruplarının bellek açısından incelenmesi, klinik psikoloji araştırmalarına verilebilecek örnekler arasındadır.
Klinik psikoloğun yerine getirdiği yukarıdaki işlevler psikiyatr tarafından da gerçekleştirilebilir. Ancak bu iki meslek grubu arasında önemli bir fark vardır. Klinik psikolog bilim doktoru derecesine, psikiyatr ise tıpta uzmanlık derecesine sahiptir. Bu nedenle klinik psikolog tıbbi tedavi uygulayamaz, ilaç yazamaz, cerrahi işlem uygulayamaz. Gerekli eğitimi almadığı takdirde, psikiyatr da bozukluğu tanılamada psikolojik testlerle değerlendirme yapmamalı, psikolojik tedavi uygulamamalıdır.