Hilda Oakeley Kimdir?
Hilda Oakeley ya da tam adıyla Hilda Diana Oakeley 12 Ekim 1867 ila 7 Ekim 1950 seneleri arasında yaşamış olan İngiliz filozof, eğitimci ve yazardır.
Hilda Oakeley’in Yaşamı
Hilda Oakeley İngiltere’nin Durham kentinde zengin bir ailenin bir ferdi olarak dünyaya geldi. Genç bir kadın olarak, 1894’te Oxford’daki Somerville College’a gitmeden önce birkaç yıl Londra’da yaşadı.
Oakeley; Bernard Bosanquet, William Wallace ve Edward Caird de dâhil olmak üzere önde gelen İngiliz idealistlerinden bazılarından eğitim aldı. Fakat bu dönemler Oxford’un kadınlara diploma vermediği dönemler olduğundan, diplomasını almak için 1920 yılına kadar beklemek zorunda kaldı.
Oakeley 1899’da , Kanada’nın ilk yatılı kadın koleji olan McGill Üniversitesindeki Royal Victoria College’ın başkanı oldu. Felsefe bölümünde öğretim görevlisi olan Oakeley, Sanat Fakültesinin ilk kadın üyesi ve McGill’in yıllık üniversite konferansını veren ilk kadın oldu.
Tarih 1905’i işaret ederken İngiltere’ye döndü ve Manchester’da bir üniversitede öğretim görevlisi oldu. Ancak Manchester’da (Montreal’den farklı olarak) Oakeley felsefe bölümünde “kesin bir yeri olmadığını” hissetti ve bu nedenle Londra’ya dönerek burada felsefe okutmanı ve King’s College’ın kadın bölümünde de müdür yardımcısı oldu.
1921’den itibaren akademik kariyerine tam zamanlı olarak başlayan Oakeley 1925’ten 1931’e kadar King’s Felsefe Bölümü başkanı ve vekili oldu. İki kez Londra Üniversitesinin felsefe çalışma kuruluna başkanlık etti. 1940-1941’de Oakeley, Aristoteles Derneği’nin başkanı olarak görev yaptı; dernek toplantılarının ona büyük bir zevk verdiğinden bahsetti. Ayrıca 1909’dan ölümüne kadar İngiliz Üniversiteli Kadınlar Federasyonu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.
Hilda Oakeley’in Felsefesi
Oakeley kendi felsefesini oluştururken özellikle Platon ve Leibniz’den yararlandı; ama aynı zamanda çağdaş topluluğun da aktif bir üyesiydi. Oakeley; Bosanquet, F.H. Bradley, H. Wildon Carr, Samuel Alexander, John Macmurrary, Susan Stebbing, C.D. Broad, J.M.E. McTaggart ve R.G. Collingwood gibi filozoflarla doğrudan ilişki kurdu.
Oakeley son derece üretken bir filozoftu; onlarca makale ve altı felsefe kitabı yayımladı: bir deneme koleksiyonu, History and Progress (1923); klasik metinlerin derlenmiş bir derleme olan Greek Ethical Thought (1925); öncelikle insanın doğası ve tarihle ilgili iki monograf, A Study in the Philosophy of Personality (1928) ve History and the Self (1934); ve siyaset felsefesi alanında The False State (1937) ve Should Nations Survive? (1942).
Oakeley ayrıca, My Adventures in Education (1939) ve bir şiir kitabı olan A Philosopher’s Rhyme and other Stray Verses (1937) isimli eserin de yaratıcısı oldu.
Hazırlayan: Sosyolog Ömer Yıldırım