Erdem nedir?
Erdem, insanın kendini aşma gücüdür. Kendini aşmak, evrensel oluşuma, her an biraz daha artan bir çapta katılmak demektir. İnsanın kendini aşması, sürekli olarak her an artan bilginin ve eylemin gerektirdiği bir zorunluluktur.
Erdem, esas olarak üstünlük, mükemmelliktir. Eskiden kullandığımız “fazilet” kelimesinin etimolojisinin de işaret ettiği gibi o bir “fazlalık”tır; gereksizlik anlamında bir fazlalık değil de üstünlük, mükemmellik anlamında bir fazlalıktır.
Erdem (arete) kelimesini aslında doğada bulunan bütün varlıklar, canlılar ve onların organları için de kullanabiliriz. Örneğin bu anlamda kılıcın erdemi kesmek, atın erdemi koşmak, gözün erdemi görmektir dememizde hiçbir mahzur yoktur. O hâlde bir varlığın doğasının, özünün gerektirdiği şeye sahip olmasını, bu şeyin onda üstün ve mükemmel bir durumda bulunmasını onun erdemi olarak tanımlayabiliriz. Böylece erdem sözcüğünün çoğu durumda doğa, işlev kelimesi ile eşanlamlı olarak kullanılmasının mümkün olduğunu görmekteyiz.
İLGİLİ KONULAR:
Kaynak: İlk Çağ Felsefe Tarihi 2, Ahmet Arslan, s. 127
ERDEM
AMACINA HİZMET EDEN ANLAMINA GELEN ERDEM; INSANIN DOGASINA GONDERME YAPARAK YARATILISINDAKI AMACI ISARET EDER.KENDİNE AİT DIŞ VE İÇ DÜNYADA IDEAL OLANI AMAÇ EDİNMİŞTİR İNSAN.
İDEAL OLAN BİR DEVLET İSE DEVLETİ,TOPLUM İSE TOPLUMU,İNSAN DEĞERLERİ İSE İNSANIN AHLAKINI,DOĞASINI MUTLU OLMA ÇABASI ARACI OLARAK KULLANIR.KENDİ GERÇEKLİĞİNİ VERİLEN ÖZGÜRLÜKLER İLE SÜREKLİ İYİLEŞTİRİP,DÖNÜŞTÜRMEYİ KENDİ EREĞİ EYLER.