Felsefe hakkında her şey…

Emile Durkheim ve Sosyolojinin Gelişmesi

04.11.2019
2.516

Emile Durkheim, Sosyoloji Kürsüsü’ne atanan ilk profesyonel, akademik Fransız sosyologudur.

Durkheim’a göre sosyoloji, bir meslektir. Akademik topluluğu neredeyse tek başına sosyolojiyi tam ve bağımsız bir bilimsel disiplin olarak kabul etmeye zorlamıştır.

Durkheim, gerek öğretisinde gerekse araştırmalarında, sosyolojinin değerlendirilmesini sağlayan ölçütleri ortaya koymuştur. Sonuç olarak 1895 yılında sosyoloji ile ilgili ilk kapsamlı metodolojik incelemeyi yayınlamış ve bu çalışmasında on dokuzuncu yüz yılın önemli sosyologlarından hiç birisinin “toplumların doğası hakkında, toplumsal ve biyolojik alanlar arasındaki ilişkilerle ilgili genellemelerin ötesine geçemediğini” ve büyük ölçüde “sosyolojik araştırmanın elinin altındaki en genel kaynakları üstünkörü araştırmalarla harcadıklarını” (Durkheim; 1982; s. 48) gözlemlemişti. Durkheim’ın kendi önüne koyduğu görev, sosyolojinin nesnesini ve ona uygun olan yöntemleri saptamaktı. Onun; sanayileşme, intihar, din, ahlak ve toplum biliminin metodolojisi alanlarının incelenmesine yaptığı katkılar çok büyük tartışmalara yol açmış ; ancak bu çalışmaların gerek sosyolojinin gelişmesi, gerekse sosyal bilimlerin diğer alanları, özellikle antropoloji üzerindeki etkileri de geniş kapsamlı olmuştur.

Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: 
Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü “Sosyoloji Tarihi” Dersi, Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları; Sosyolojik Düşüncenin Kısa Tarihi (Alan Swingewood)

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...