Cornelius Castoriadis
Cornelius Castoriadis 1940’ların sonlarından başlayarak on yıllar boyunca Fransa’da önemli bir düşünce insanı olarak tanınmıştır.
Felsefe eğitimi alan Cornelius Castoriadis, aynı zamanda ekonomist ve psikolog olarak çalışmış ve siyaset, ekonomi, psikoloji, antropoloji ve ontoloji gibi birçok geleneksel felsefi konuyu kapsayan yirmiden fazla önemli eser vermiş, çok sayıda makale kaleme almıştır.
Castoriadis‘in eserleri genel olarak yaratıcılık kavramı ve bunun çeşitli alanlardaki yansımaları üzerine yazılmış düşünceler olarak anlaşılabilir. Belki de en önemlisi, özerkliği, yani kişinin kendisi için sınırlar veya kurallar belirleme gereksinimini yadsıyan çağdaş dünyanın tehlikeli siyasi ve etik boyutları hakkında önemli eleştirilerde bulunmuş olmasıdır.
Antik Yunan, Alman idealizmi, Marx ve Heidegger gibi geleneksel felsefi meselelere ve kişilere yönelik yaklaşım ve eleştirilerden beslenen Cornelius Castoriadis; Sigmund Freud, Max Weber, Maurice Merleau-Ponty ve Georg Cantor gibi farklı düşünürlerden de etkilenmiştir. Socialisme ou Barbarie‘nin Claude Lefort ve Jean-François Lyotard gibi üyeleriyle ve hayatının ilerleyen dönemlerinde matematik, biyoloji ve diğer disiplinlerin önde gelen isimleriyle dinamik entelektüel ilişkiler kurmuştur.
Castoriadis büyük ölçüde Marksizm’e başlangıçta verdiği destek ve sonrasında ondan kopuşu, Batı düşüncesine yaratıcılığın hakikatini kucaklaması için yaptığı çağrı ve son olarak “şeffaf” düşünceye, toplumsal ve bireysel özerkliğe dayalı bir etik ve siyaset anlayışını savunmasıyla hatırlanmaktadır.
Castoriadis’e göre felsefenin temel sorunu ve felsefenin taşıdığı değerin ana kaynağı, toplumun kapatılmışlığını kırma ve insanlar için önemli olan soruların ne olması gerektiğini ortaya koyma kapasitesidir.
Yazan: Sosyolog Ömer Yıldırım