Felsefe hakkında her şey…

Sosyal Girişimciliğin Kalkınmadaki Önemi

26.04.2020
1.663

Sosyal girişimciliğin kalkınmadaki önemi aşağıdaki gibi açıklanabilir:

1. Ekonomik kalkınma: Sosyal girişimciliğin oluşturduğu birincil ve en önemli ekonomik değer istihdam oluşturmaktır. Çeşitli hesaplamalara göre toplam istihdam içinde sosyal girişimcilik sektöründe çalışanların büyüklüğü %1 ile %7 arasında değişmektedir. Ikindi olarak dikkate alınan önemli katkı, sosyal girişimlerin toplum içerisinde istihdam dezavantajı ile karşı karşıya kalan; uzun süre işsiz kalanlar, engelliler, evsizler, cinsiyet ayrımı ile karşılaşanlar gibi ayrıma tabi olmuş vatandaşlara istihdam sağlayabilmeleridir. Örneğin; Bangladeşli bankacı ve ekonomi profesörü Prof. Muhammad Yunus tarafından kurulan Grameen Bankın verdiği mikro krediler ile 6 milyon mikro girişimci kadının ekonomik durumlarında iyileşme kaydedilmiştir.

2. Yeni ürün ve hizmetler: Sosyal girişimler toplum için önem arz eden sosyal ve ekonomik kalkınma alanlarında yeni ürün ve hizmetler yaratabilmektedir. AIDS, akıl hastalıkları, düşük eğitim düzeyi, suç, uyuşturucu kullanımı gibi alanlarda bu tip girişimlerin yenilikçi ürün ve hizmetler ortaya koyabildikleri dikkati çekmektedir. Bu tip çalışmalar kamu sektörüne de transfer edilebilmektedir. Örneğin; Brezilyalı sosyal girişimci Veronica Khosa, AIDS hastaları için ev bakım modeli geliştirmiş, bu model Brezilya Hükümeti’nin sağlık politikasında da değişikliklere neden olmuştur.

3. Sosyal sermaye: Toplumsal sermaye, sosyal girişimciliğin ekonomik sermayenin ötesinde oluşturduğu en önemli değerdir.Toplumsal sermayeyi inşa edebilmiş en önemli ekonomiler arasında Almanya ve Japonya ekonomileri gösterilmektedir. Bu iki ülkenin ekonomik başarısının arkasında sürdürebildikleri uzun süreli ilişkiler ve iş birliği ahlakının önemli rolü olduğu belirtilmekte, bu özgün kazanımların da endüstriyel kalkınma ve inovasyonda önemli girdiler olduğu kabul edilmektedir. Dünya Bankası da çalışmalarında toplumsal sermayenin fakirlik düzeyinin düşürülmesinde ve sürdürülebilir insani gelişmede öneminin altını çizmektedir.

4. Eşitliğin desteklenmesi: Sosyal girişimcilik, bir toplumun tüm kaynaklarının daha eşitlikçi bir anlayışla dağıldığı yapıya kavuşmalarında destek olabilmektedir. örneğin; Prof. Muhammad Yunus tarafından kurulan Grameen Bank dezavantajlı konumda bulunan kadınlara destek olmuş, Amerikalı sosyal girişimci Carl Schramm kurduğu yapıyla düşük gelir grubundaki çok sayıda lise öğrencisinin yükseköğretime devam etmelerini sağlamıştır.

Bunların dışında bir sosyal girişimci olarak adını tarihe yazdırmış kişiler şunlardır:

Susan B. Anthony: Amerika’da kadın hakları konusunda mücadele vererek kadınların mülk edinmeleri için savaşmış, bu konuda anayasa değişikliğinin öncüsü olmuştur.

Vinoba Bhave: Toprak Bağış Hareketi’nin kurucusu ve lideridir Hindistan’ın toprak sahibi olmayan fakir köylülerine yaklaşık 3 milyon dönüm toprağın bağışlanmasını sağlamıştır.

Florence Nightingale: Modern hemşireliğin kurucusudur. İlk hemşirelik okulunu kurmuş, hastane şartlarının iyileştirilmesi için mücadele etmiştir.

Kaynak: Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Okulları Mesleki Açık Öğretim Lisesi “Girişimcilik 1” Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...