Felsefe hakkında her şey…

Psikoseksüel Bozukluklar Nelerdir?

24.11.2019

Duyarlı, özenli ve sorumluluk yüklü cinsel deneyimler, olgunlaşmanın en önemli adımıdır.

Cinsel deneyimler, cinsel tabuların varlığı yüzünden bireyin çelişki içinde yaşamasına yol açabilir. Bu çelişki bazı bireylerin cinsel olarak bozukluk göstermelerini tetikleyebilir. Psikologlar, cinsel bozuklukları genel olarak üç bölümde incelerler. İlk bölümde cinsel isteğin kaybıiktidarsızlık gibi bireyin tedavi görmesini gerektirecek bozukluklar bulunmaktadır.

Eşcinsellik

1973 yılında Amerikan Psikiyatri Topluluğu (APA), resmi olarak eşcinselliği ruhsal bir bozukluk olmaktan çıkarak, eşcinsellerin tedavilerinin sadece kendi istekleri çerçevesinde gerekli olduğunu vurgulamıştır. Bununla beraber bazı eşcinsellerin topluma yönelik saldırgan davranış ve tutumlar geliştirmeleri eşcinselliğin normal dışı davranışlar içersinde nerede olduğu konusunda tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Bazı psikologlara göre erkekte eşcinselliğin kökeninde, anne imgesinin kadınlara genelleştirilmesi ve bu nedenle tüm kadınlardan vazgeçilmesine ilişkin bir savunma mekanizması yatmaktadır. Kadındaki eşcinsellik ise ilk ilişkinin anneyle olmasından kaynaklı erkekten farklı olarak, kadın karşı cinsle geliştirdiği ilişkilerde düş kırılganlığa uğrar ya da engellenmelerle karşılaşırsa, kendi cinsine yönelebilmektedir. Bu tür kadınlarda erkeksi davranışlar görülebilir. Bazı kadın eşcinsellerde ise, erkeklerle kurulan ilişkilerinde düş kırıklığına uğramadan dolayı çocukluk dönemine dönüş görülür.

Cinsel bozuklukların ikinci bölümü, cinsel sapmalardır. Cinsel sapmalar toplumsal ahlaki kuralları tehdit eden bir yapıda ortaya çıkar. Cinsel sapma toplumu da tetikleyici tahrik edici boyutlara ulaşabilir. Cinsel açıdan sapkın kişi teşhircilik, ırza geçme gibi suçları işleyebilir. Zaman içerisinde bu davranışlar masum insanlara yönetebilir. Teşhirci olarak nitelendirilen kişiler hiçbir zaman karşı cinse saldırmazlar. Karşılarındaki kişiler ne kadar korkar ve şok olursa o kadar hoşlarına gider.

Psikodinamik yaklaşım teşhirciliği içsel çatışmalara bir tepki, bazı yaklaşımlar ise, teşhirciliği, kendine güveni olmayan erkeklerin kendilerini kanıtlama yolu olarak açıklamaktadır.

Bir diğer psikoseksüel bozukluk olan ırza geçme, nadir bir şekilde kontrolsüz ani bir dürtünün etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bu eylem, birey tarafından önceden planlanır. Irza geçmenin nedenleri şu şekilde şöyle sıralanabilir:

• Karşı cinsten nefret etme
• Kendini kanıtlama isteği
• Kurbanın bu durumu istediği ya da teşvik ettiğine ilişkin yanlış inanç
• Karşı cinsi bir nesne olarak görme.

Psikoseksüel bozuklukta bir diğer kategori ise cinsel kimlik bozuklukları ile ilgilidir. Transseksüeller bu grupta yer alır. Bu kişiler kendi cinsiyetlerinden memnun olmayan bireylerdir. Karşı cinse ait giysiler giyerek cinsel doyum sağlama yoluna giderek, karşı cinsten biriymişçesine hissetmek ve davranmak isterler. Bazı araştırmalara göre yalnız transseksüel eğilimde olan bireylerin genellikle karşı cinse istek duyabildiği de ortaya konmuştur.

Derleyen: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Psikolojiye Giriş” ve 2. Sınıf “Deneysel Psikoloji”, 4. Sınıf “Sosyal Psikoloji” Dersi Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Psikoloji Ders Kitapları ve MEB Liseler İçin Psikoloji Dersi Ders Kitapları

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...