Millî Kültür Nedir?
Milli kültür, belli bir milletin yaşam şekillerini kendinde toplayan kültürdür. Bir milleti bütünleştiren, belli değerlerde buluşturan, milletin bireylerinde ortak kanaatler, duygular, düşünceler ve eylemler yaratan milli kültür, bir toplumun milletleşme sürecinin en önemli görünümlerinden biridir. Toplulukların ve toplumların millet olma esası, milli kültüre bağlıdır.
Milli kültür, bir milletin sahip olduğu varsayılan bütün tutum ve davranışları, düşünüş ve yaşayış biçimini, dilini, maddi ve tinsel dünya ile kurduğu kendine özgü ilişki biçimini potasında toplayan bir pota gibi düşünülmektedir. Bu öyle bir bütündür ki, tasavvur edildiği şekle göre ahenkli olması, öyle pek kolay kolay değişmemesi beklenir. Zira bu bütün, o millete rengini, kimliğini vermektedir. Bu kültür, o millete mensup bireylerin referansı olan bir ‘töz’dür (Aydın, 2003: 475).
Milli kültür, belli unsurlara dayalı bir şekilde oluşur. Kültürün unsurları milli kültürler için de geçerlidir. Dil, din/inanç, tarih, bilim, eğitim, ekonomi, sanat, edebiyat, müzik, gelenek ve görenekler, değerler ve tutumlar, davranışlar, adetler, teknoloji, eşya, aletler, folklor, semboller gibi temel unsurlar milli kültürün en önemli unsurları ve kaynakları arasında yer almaktadır.
Milli kültür, bir milletin yaşantısının kodlarını ve temel yanlarını temsil eder. Bir referans kültürdür milli kültür. O milletin zihniyeti, dünya algısı, insan düşüncesi ve genel hayat görüşü, milli kültürde yansır.