Hiyerarşi Nedir, Ne Demektir?
Hiyerarşi nedir sorusuna şu şekilde cevap vermek mümkündür: Önem ve değer bakımından gitgide yükselen basamaklar dizisine, hiyerarşi denir. Makamların, rütbelerin vb. önem sırasında, astlık ve üstlük düzeninde aşama gözetilerek yapılan sınıflamadır. Bir başka deyişle hiyerarşi, otoritenin en geniş ölçüde en üst mertebede olmak üzere değişik önem sıraları arasında katı ve kesin bir biçimde dağıldığı toplumsal teşkilatlanış biçimidir hiyerarşi.
Hiyerarşi tüm dünyada kullanılan bir sınıflandırma sistemidir. Bu sınıflandırma insanlar için olabileceği gibi yetki ve sorumluluklar için de olabilmektedir. Hiyerarşik bir düzende yapılan işler, üst görevdeki bir kişi tarafından; kontrol edilmekte, denetlenmekte ve onaylanmaktadır. Hiyerarşik düzenin en baskın örneğini askeriye sergilemektedir.
HİYERARŞİK DÜZEN NEDİR?
Eski kullanımında silsile-i merati olarak da bilinen hiyerarşi, günümüzde dünya üzerinde aktif olarak kullanılan pek çok sistemde kendini göstermektedir. Bu sistemsel yapıya hiyerarşik düzen denilmektedir. Hiyerarşik düzen, bir toplum ya da kuruluşun tüm üyelerini görev, sorumluluk ve yetkilerine göre sınıflandıran, sıraya sokan sistemdir. Bu düzenle beraber kontrol ve onay mekanizmaları basamaklara ayrılmaktadır.
Bu basamak yapısının en güzel örneği, askeri sistemlerde görülebilmektedir. Askeri yapılardaki örneğin orgeneral, korgeneral, tümgeneral, tuğgeneral, albay, yarbay, binbaşı, yüzbaşı, üsteğmen, teğmen, asteğmen, astsubay kıdemli başçavuş, astsubay başçavuş, astsubay kıdemli üstçavuş, astsubay kıdemli çavuş, astsubay çavuş, çavuş, onbaşı, er dizilimiyle uygulanan yapı, bir hiyerarşik yapıdır.
HİYERARŞİ HAKKINDA KONU BAŞLIKLARI
Hazırlayan: Sosyolog Ömer Yıldırım