David Harvey
David Harvey 1935 doğumludur ve dünyanın önde gelen sosyal kuramcılarından birisidir. Graduate Center of the City University of New York’ta (CUNY) coğrafya ve antropoloji profesörüdür.
1935 yılında İngiltere’de doğan David Harvey, lisans ve lisansüstü eğitimini Gillingham Grammar School for Boys ve St John’s College’de görmüş ve 1961 yılında Cambridge Üniversitesinde coğrafya alanında doktorasını tamamlamıştır. Akademik çalışmalarını İngiltere’de Bristol Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve ABD Baltimore’daki Johns Hopkins Üniversitesinde sürdürmüştür. David Harvey 2001 yılında, Graduate Center of the City University of New York (CUNY) Antropoloji Bölümü’ne geçmiştir.
Modern coğrafyanın akademik bir disiplin olarak gelişiminde önemli rol oynayan birçok yapıta imza atan David Harvey, çalışmalarıyla sosyal ve politik tartışmalara büyük katkıda bulunmuştur. Harvey küresel kapitalizmin, özellikle de neoliberal biçiminin, eleştirisine sosyal sınıfın ve Marksist metotların ciddi metodolojik araçlar olarak geri getirilmesine yardımcı olması ile anılmaktadır.
David Harvey’in en önemli çalışmaları arasında Explanation in Geography (1969) (Coğrafyada Açıklama), Social Justice and the City (1973) (Sosyal Adalet ve Şehir), Limits to Capital (1982) (Sermayenin Sınırları), The Condition of Postmodernity (1989) (Postmodernliğin Durumu), Spaces of Hope (2000) (Umut Mekânları), The New Imperialism (2003) (Yeni Emperyalizm) ve A Brief History of Neoliberalism (2005) (Neoliberalizmin Kısa Tarihi) adlı eserleri yer almaktadır.
Son çalışmasında Marxist teori temelinde, küresel kapitalizmin neoliberal biçiminin eleştirisini yapan Harvey beşeri bilimler alanında en çok atıf yapılan 20 bilim insanı arasında yer almaktadır.
Marksist coğrafyacı ve teorisyen David Harvey’in çalışmaları, coğrafyanın mekân bilimi olarak kabul edilmeye başlandığı 1960’lı yıllara dayanmaktadır. Buna bağlı olarak Harvey’in, 1969 yılında yayınlanan çalışması Explanation in Geography (Coğrafyada Açıklama), coğrafyanın mekân bilimi olarak kuramsal ve metodolojik temellerini inceleyen ilk kitap olarak kabul edilmektedir (Johnston, 1983).
Harvey daha sonra Social Justice and the City (1973) (Toplumsal Adalet ve Şehir) ve Limits to Capital (1982) (Sermayenin Sınırları) kitaplarında Marksist ekonomi politik yaklaşım temelinde mekânsal çözümlemeler yapmıştır. Sonraki çalışmalarında (1985a, 1985b) ise kapitalist sermaye birikiminin hareketleri ve coğrafya arasındaki ilişkiyi ele alarak sermayenin mekânsallığını vurgulamıştır.
Harvey’in The Condition of Postmodernism (1989) (Postmodernliğin Durumu) başlıklı kitabı postmodernizmi, Marxist bakış açısı çerçevesinde değerlendiren oldukça önemli bir çalışma olarak kabul edilmektedir.
Hazırlayan: Sosyolog Ömer Yıldırım