Baskın kültür
Baskın kültür, bir toplumda yaygın olan kültüre verilen isimdir. Ancak, bir topluma egemen olan baskın kültür, tümüyle homojen değildir. Özellikle günümüzün çoğul kültürel yapılara sahip toplumlarında kendilerini geniş kitlelerden soyutlayan alt kültürlerden ve hatta baskın kültürle çatışmaya giren karşı kültürlerin varlığından söz etmek de mümkündür.
Baskın kültür ayrıca bir toplumda var olan farklı kültürler içinde egemen bir durumda bulunan, toplumsal zeminde en çok kabul gören ve benimsenen, toplumun büyük kesiminin yaşantısında etkinlik göstererek yaşanan bir yaygın kültürel yapıdır.
Baskın kültür, toplumsal birlikteliğin dini eğilimlerine, etnik yapının çeşitliliğine vb. bağlı olarak var olur. Ancak her ne kadar toplumların içinde farklı dinsel ve etnik yapılar mevcut olsa da belirli bir toplumda, genel olarak kabul gören normları ve gelenekleri tanımlamak her zaman mümkündür. Buradan yola çıkarak söyleyebiliriz ki egemen kültür, belirli bir toplumun üyelerinin çoğunluğu için kabul edilebilir ahlaki, manevi ve yasal değerler kümesidir. Baskın kültür bu hâliyle dominant kültür olarak da tanımlanmaktadır.
Baskın kültür kurumsal yapılarda da kendi iç dinamiklerini oluşturur. Kurum içindeki bireylerinin çoğunluğu tarafından paylaşılan temel değerler, baskın kültür olarak ön plana çıkar. Bu bağlamda diyebiliriz ki baskın kültür; kültürün, kuruma belli bir kişilik kazandıran kültürel yapının makro bakış açısıdır.
Yazan: Sosyolog Ömer Yıldırım