Felsefe hakkında her şey…

Sextus Empiricus ve Empirizm (Deneycilik)

23.05.2020
1.701

Empirist düşüncenin bir başka ismi olan Sextus Empiricus’a göre her türlü bilgimizin zorunlu olarak deneye dayanması ve deneyin sınırlarının dışına asla çıkmaması gerekir, çünkü ancak gözlemlerimiz ve deneylerimize dayanan açıklamalar, ileride doğru çıkabilirler.

Bilgi edinebilmemiz için metafizik olanın değil, deneysel olanın, tek tek şeylerin bulunduğu fenomenal alanın bulunduğunu belirtir ve bu dünyanın kuşkuya yer bırakmayacağını, yaşamımıza ölçüt olabileceğini düşünür. Ve bu bilgileri bize sunabilecek iki disiplin ise hekimlik ve felsefedir. Deney verilerimizin dışında kalan tüm varsayımlar, özellikle metafizik varsayımlar güven vermeyen bilgiler içerirler. Bu duruma karşı yapılması gereken ise, deney verileri ile edindiğimiz bilgilerin ışığında ve onları ölçü alarak davranmaktır. Bunun dışına çıkan her davranış, davranış olmaktan ziyade inançtır ve inanç ile bilgi, Hume’da olduğu gibi aynı yerde durmazlar.

Kaynak: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Epistemolojik Arka Planı İle DAVID HUME’UN NEDENSELLİK ELEŞTİRİSİ, Aycan TÜCCAR, 2005

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...