Meton kimdir? Atinalı Meton
Meton ya da Atinalı Meton olarak bilinen Antik Çağ Yunan astronomu. Meton ayrıca mühendislik ve matematik çalışmalarıyla da Antik Çağ’da adından söz ettiren bir filozoftur.
Meton, M.Ö. 5. yüzyılda, döneminin birçok düşünürü ve bilim adamı gibi Atina’da yaşamıştır. Meton’un hayatı hakkında da gene dönemin birçok filozofu ve bilim insanı gibi, çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Eldeki nadir kaynaklarda Meton, Pausanias oğlu Meton olarak anılmaktadır.
Meton, Atina’nın yerlisiydi (Demosthenes gibi, o da günümüzde Stavros ve Paiania arasındaki Leuconoe Deme bölgesindendi). Meton M.Ö. 432 senesinde, Lycabettus Tepesi’ndeki gözlemevinden astronomi çalışmaları yapan Atinalı Phaeinus ile birlikte mühendislik ve geometri ve astronomi çalıştı.
Meton yukarıda saydığımız sıfatların yanında döneminde ayrıca astrolog olarak da tanınmıştır. Öyle ki astrolog sıfatıyla Atinalıları, çıkacakları Sicilya seferinde felakete uğrayacakları yönünde bir kehanetle uyarmış, bunu da yıldızların yerleşim şeklinden yola çıkarak gerçekleştirmiştir. Meton, kendi evini ateşe vermek suretiyle deli numarası yaparak felaketle sonuçlanacağına inandığı Sicilya seferine katılmaktan kaçınmıştır ve kaçmıştır. Ve Sicilya seferi gerçekten de Atinalılar için bir felaketle sonuçlanmış, bir süreliğine de olsa Atina demokrasisi çökmüş ve Atina oligarşiyle yönetilmeye başlanıp Sparta ile müttefik bağı kurmuştur.
Astronomi alanına yaptığı katkılardan ötürü Ay’daki kraterlerden birine onun anısına “Meton” adı verildi. Yazılı eserlerinden hiçbiri günümüze ulaşmamıştır.
Hazırlayan: Sosyolog Ömer Yıldırım