Louis de Broglie Kimdir?
Louis de Broglie, yoğunlukla fizik biliminin kuantum mekaniği alanına yaptığı katkılarıyla bilinen meşhur bir fizikçidir.
Kuantum mekaniği ise, genel bağlamda parçacıkların atom ve atom altı düzeylerdeki davranışı üzerine araştırma yapılan ve fizik araştırmalarının bir alt dalı olarak açıklanabilir. 20. yüzyılın başlangıcında ortaya çıkmasından itibaren, kuantum mekaniğinin günümüzde yaygın olarak kullanılan bilgisayar, kişisel elektronik aletler ve lazer gibi birçok modern icadın ortaya çıkmasına yol açtığını söylemek Broglie ve diğer araştırmacıların gerçekleştirdiği çalışmaların önemini ve bu araştırmaların çok karmaşık sırlara çözüm önerileri getirdiğini göstermeye yeterlidir.
Louis De Broglie; 5. de Broglie dükü Victor’un oğlu ve Madame de Staël’in torunlarından biri olarak doğdu. 1960’ta büyük ağabeyi aynı zamanda fizikçi de olan altıncı dük Maurice de Broglie geriye bir varis bırakmadan öldüğünde Louis yedinci de Broglie dükü oldu. Louis de Broglie hiç evlenmedi bu yüzden de Louveciennes’de öldüğünde yerine uzaktan kuzeni Victor-François de Broglie geçti. De Broglie başlangıçta hümanist olarak bir kariyer planlamıştı ve ilk öğrenim derecesini tarih üzerine aldı. Buna rağmen sonrasında dikkati matematik ve fiziğe döndü. 1914’te I. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla radyo iletişiminin gelişmesi için orduya hizmetini teklif etti. Hareket eden bir parçacığa bir dalga eşlik eder hipotezi Louis de Broglie’ye aittir.
Louis de Broglie, 1892 yılının 15 Ağustos günü Fransa’nın Dieppe kentinde dünyaya gelmiştir. Ailesi, klasik anlamda bir Fransız aristokrat ailesidir. Genç Louis, her ne kadar üniversite eğitimini ilk olarak meşhur Sorbonne Üniversitesinin tarih bölümünde tamamlamış olsa da kısa süre içerisinde ilgisi temel bilimlere yönelmiş ve 1913 yılında fizik derecesiyle mezun olmuştur. Genç Louis’in ilgisinin bu alana yönelmesi üzerinde kardeşinin de önemli bir etkisi olduğu varsayılabilir. Öyle ki Broglie’nin kardeşi Mauric’in kendisi de bir fizikçidir ve kendi malikânelerinde tesis ettiği bir ev laboratuvarında deneysel atom fiziği deneyleri de gerçekleştirmekteydi. Ancak, Louis kardeşinin aksine, fiziğin deneysel yanından çok kuramsal yanıyla daha çok ilgilenmekteydi.
Bu noktada, abisinin kendisine o dönemde akademik çevrelerde oldukça ses getiren çalışmalar yürüten Max Planck ve Albert Einstein tarafından yapılan çalışmalardan bahsetmesi de kendisinin fiziğe yönelmesinde önemli etkiye sahip olmuştur. Bu büyük bilim insanlarının çalışmalarından etkilenen Broglie, kendisi de atom fiziği alanında çalışmalar yürütmek istemiştir. Ayrıca, Louis de Broglie, kendisinin gençlik yıllarında patlak veren Birinci Dünya Savaşı sırasında da Fransız ordusuna katılarak Eyfel Kulesi’ndeki radyo kulesinde görev yapmıştır. Tam olarak bu görev sırasında Broglie fiziğin teknik açıdan da değerlendirilebileceğini fark etmiştir.
Ayrıca lütfen bakınız:
– Broglie’nin kariyeri ve bilime katkıları
Louis de Broglie, yaşamının ve kariyerinin geri kalanını, kendi devrim niteliğindeki teorisi ile 1924 yılında kuruculuğunu yaptığı dalga mekaniği çalışmalarına adamıştır. Ek olarak, kendisi Fransa bilim çevrelerinde bir takım önemli rollerde de görev yapmıştır. Örneğin, 1942 yılında Fransa Bilim Akademisi’ne matematik bilimleri için kalıcı sekreter olarak atanmıştır ve 1945 yılından sonra da Fransa Atom Enerjisi Komisyonu’na danışmanlık yapmıştır.
Broglie’nin bilim ve fizik camiasındaki önemli rolüne ek olarak, kendisinin modern toplum üzerinde bilimin rolü ve felsefi tavsiyeleri konusunda da ilgisi olduğu bilinmektedir. Bilim felsefesi konusundaki ilgisine bağlı olarak da bilim ve toplum hayatı üzerine birçok makale yazıp yayınlamıştır. Bu çalışmalarından dolayı da kendisine 1952 yılında Kalinga Ödülünü veren Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından da tanınmıştır. Louis de Broglie, 19 Mart 1987 yılında 94 yaşındayken Fransa’da hayata gözlerini yummuştur.
Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı