Felsefe hakkında her şey…

Kültürleme Nedir?

13.05.2020
3.908

“Kültürleme, toplumların kendisini oluşturan bireylere belli bir kültürü aktarma, kazandırma, toplumun istediği insanı eğitip yaratma ve onu denetim altında tutarak, kültürel birlik ve beraberliği sağlama, bu yolla da toplumsal barış ve huzuru sağlama sürecidir” (Güvenç, 1997: 85).

Kültürleme süreci, belli bir dönemde ağırlık kazanarak işler, sonraları yavaşlar. Özellikle kişiliğin oluşma dönemlerinde, çocukluk ve gençlik çağlarında kültürleme daha aktif bir şekilde işler; ancak olgunluk zamanlarında azalır. Bu dönemde kişinin kişiliği ve karakteri iyice belirginleşmiştir ve ait olduğu toplumun kültür değerlerini öğrenmiştir.

“Kişinin doğduğu andan itibaren içine doğduğu kültür tarafından o kültürün değer, anlam ve normlarının öğretilmesi süreci. Bu süreç ölüme kadar devam eder ve doğumdan itibaren çeşitli toplumsal/kültürel çevreler ve ortamlarda işler. Doğumdan erişkinliğe kadar aile, çocukluk ve okul çevresi, erişkinlikten itibaren de akranlar topluluğu, iş çevresi, sınıf, toplumsal tabaka gibi çeşitli gruplar içinde kişi, kendi kişiliği ile toplumun beklentileri arasındaki dengeyi bu süreçle kurar. Kültürleme süreci bir tür toplumsal uyarlanma sürecidir. Bu nedenle sosyoloji literatüründe sosyalizasyon ya da toplumsallaşma olarak anılır” (Aydın, 2003: 537).

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...