Felsefe hakkında her şey…

Henoteizm Nedir?

29.11.2020
Henoteizm Nedir?

Henoteizm, Max Müller tarafından geliştirilmiş bir din felsefesi sistemidir. Henoteizm, kişinin inançsal zeminde bir tanrıya bağlanırken aynı zamanda diğer inanç sistemlerinin tanrı anlayışlarını ve tanrılarının varlığını da kabullenmesini ön görür. Henoteizm özetle, inanılan bir tanrının yanında diğer inanç sistemlerinin tanrılarının da varlığının kabul edilmesidir.

Max Müller tarafından ortaya atılan ve bir tanrıya bağlanırken diğer tanrıların varlığını da kabullenmeyi tanımlayan inanç sistemine Henoteizm denir. Bu inanç biçimi, çok tanrıcılık olarak bilinmektedir; fakat tek bir tanrı, diğer bütün tanrıların başında yer almaktadır. Müller’e göre bu inanç; prensipte monoteist bir yaklaşımken gerçekte ise politeist bir yaklaşımdır.

Henoteizm köken olarak Yunanca heis theos, “bir tanrı” anlamında sözcüğünden türemiştir.

HENOTEİST TANRI ANLAYIŞI

Henoteist inanç sisteminde her kentin, her alanın, her toplumun farklı bir tanrı anlayışı bulunduğu kabul edilir. Ancak bu tek ve yerel tanrı anlayışı, sadece aktif olarak kabul edildiği bölgede geçerlidir ve o tanrı, o bölgede hâkimdir. Bu bağlamda hiçbir tanrının gücü diğer tanrının üzerinde değildir. Bir tanrıya inanmak, diğer tanrıların güçsüz olduğu anlamına gelmemektedir.

Henoteist tanrı anlayışını günümüz için devletlerin bayrak ve dolayısıyla egemenlik anlayışlarına benzetebiliriz. Örneğin Türkiye’de Türk bayrağı kutsaldır ve Türk bayrağına herkesin saygı göstermesi beklenir. Aynı şekilde diğer devletlerin de kendi kutsalları vardır ve bu kutsallar o bayrak altında değerlidir.

Derleyen: Sosyolog Ömer Yıldırım

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...