Felsefe hakkında her şey…

Eğitim Nedir?

29.04.2020

Eğitim ilk insanın varoluşu ile beraber var olan, var olduğu günden bugüne her dönemde önemini sürdüren ve tarihsel süreç içerisinde farklı dönemlerde, dönemin özellikleri ile beraber farklı tanımlamaları yapılan bir kavramdır.

Eğitim kavramını tanımlarken Platon, eğitimi insana olgunluk bağlamında en iyi seviyeye getirmenin bir aracı olarak belirtmiştir. Ünlü düşünür Kant; eğitimi, insanın doğuştan kendi potansiyelinde var olan bütün gizil güçlerin ve yeteneklerin ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi olarak görmüştür. J.J. Rousseau’ya göre ise eğitim, çocukları yetiştirebilmenin ve insanı insan yapmanın sanatıdır.

E. Durkheim ise eğitimin nihai amacının sosyal olmayan bireyleri sosyalleştirip, toplumla uyumlu hâle getirmek olduğundan bahsetmektedir. Düşünürlerin bu tanımının yanında eğitim kavramı insanları belli amaçlara göre geliştirme süreci olarak, bireyin toplumda var olan yerleşik kuralları öğrenme aracı olarak çeşitli anlamlarda da kullanılmıştır. Bu tanımlamalar içerisinde en yaygın olarak kullanılan tanımlamaya göre eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantıları yoluyla ve kasıtlı olarak istendik değişme meydana getirme sürecidir. Bu tanımda “eğitim” ile ilgili dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.

Bunlar:

  • Eğitimin bir süreç olma özelliği,
  • Eğitimin bireyin kendi yaşantısı yoluyla meydana gelmesi, eğitim sürecinde bireyin aktif olarak etkinlikte bulunması,
  • Eğitim süreci sonunda ulaşılan kazanımın ve meydana gelecek olan davranış değişikliğinin istendik, toplumun ve bireyin beklenti ve ihtiyaçlarına uygun olması,
  • Bilinçli ve kasıtlı olarak meydana gelmesi,
  • Eğitimle elde edilecek kazanımın ve meydana gelecek davranış değişikliğinin zamanla nispeten kalıcı ve tutarlı olması,
  • Eğitim süreci sonunda bireyde bir davranış değişikliği meydana gelmesidir.

Yukarıda belirtilen bu özellikleri ile beraber “eğitim” kavramı bir sistemi ifade etmektedir. Eğitim faaliyetlerinin meydana gelişi ve işleyişi incelendiğinde eğitimin bir açık sistem özelliği gösterdiği görülür.

Ayrıca lütfen bakınız:

Bir Sistem Olarak Eğitim Nedir?

Kaynak: ATA-AÖF, EĞİTİM PSİKOLOJİSİ, Yrd. Doç. Dr. Muhammed ÇİFTÇİ

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...