Nominalizm nedir? Adcılık
Adcılık ya da nominalizm genel kavramları gerçek saymayıp onları birer addan ibaret olarak gören öğretidir. Nominalizm anlayışına göre genel kavramlar (tümeller), birtakım sesten başka bir şey değildir ve bunlar yalnızca insanların düşünce biçimlerine yakıştırdıkları birer addır. Kavramların adlardan başka ve ayrı bir gerçeklikleri yoktur.
NOMİNALİZM NEDİR?
Nominalizm on birinci yüzyılın sonunda Compregne Papazı Roscelinus tarafından geliştirilmiş bir felsefi düşünce sistemidir. Bu akım, Kilise’yi büyük bir ölçüde etkilemiştir; çünkü başta Tanrı olmak üzere bütün dinsel kavramlar soyut ve tümeldir.
Bütün dinler Tanrı kavramı gibi temel kavramlar üzerine kuruludur ve nominalizm, temel kavramları reddederek ve onları birer addan ibaret görmüş, dinlerin temel yapısını sarsmış, onların üzerine kurulduğu kavramsal alanı gerçekliğin dışına itmiştir.
Genel kavramların gerçek sayılmaması dinin de gerçek sayılamayacağı sonucunu zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda nominalizm, tümelleri yok sayması sebebiyle Orta Çağ’da dinin temelindeki taşları yerinden oynatmasından ötürü Kilise tarafından dinsel sapkınlık olarak tanımlanmıştır.
Orta Çağ boyunca, kavramları reddeden nominalistler ve kavramlarının gerçek olduğunu savunan “gerçekçiler” arasında sert felsefi tartışmalar yaşanmıştır.
İlgili konu: Tümeller tartışması
Nominalizm her ne kadar düşünmeyi ve konuşmayı zihinsel imgeler ya da dinsel terimler gibi simgelerle açıklıyorsa da düşüncenin simgelerin doğru kullanımının ötesinde kalan yanı adcılığı bir tür kavramcılığa yöneltir. Bu nedenle kavramcılık arasındaki fark açık seçik belli olmaz.
NOMİNALİZM TEMSİLCİSİ OKULLAR ve FİLOZOFLAR
Yunan düşüncesinde de Stoacılar ve Epikurosçular nominalistlerdi. Kinik düşünür Antishenes, Platon’un gerçek saydığı ideler için “Atı pek iyi görüyorum; ama atlık’ı göremiyorum” demişti.
Öğreti 14. yüzyıl skolastik Aristotelesçilerince yeniden ve daha güçlü canlandırılmış, dinle dünya işlerini ayıracak biçimde yorumlanmıştır. 18. yüzyıl duyumcuları da nominalistlerdir. Duyumcu Condillac, “Tümeller addan başka bir şey olsalardı tümel olamazlardı” demektedir.
Hazırlayan: Sosyolog Ömer Yıldırım
Hocam gerçekten çok teşekkür ederiz.Bu bilgileri bize anlatacağımız şekilde anlattığınız için .