Felsefe hakkında her şey…

Süperego Nedir, Ne Demektir? (Psikoloji)

24.11.2019
2.455

İd ve Ego’dan sonra Süperego yapısı oluşur. Süperego üst benlik olarak da bilinir.

Çocuk konuşmayı ve kültürü öğrenmeye başladıkça Süperego’su gelişir. Büyüme aşamalarının her birinde kültürü (babanın dilini), normları, sembolleri, kuralları, yasakları öğrenir ve içselleştirir. Vicdani yapısı gelişen çocuk, çevresi tarafından kimi zaman onaylanır, kimi zaman onaylanmaz. Bakıcıları tarafından kabul edilmeyen şeyleri fark eder ve onaylanmamaktan kaçınır. Örneğin, bakıcıları tarafından onaylanmak için yatağını ıslatmamayı öğrenir ve bundan haz duyar.

Kişiliğin ahlaki yönünü temsil eder ve vicdan anlamına gelir. Çocuğun ana-babasından özümsemiş olduğu toplumsal kurallara, geleneklere, göreneklere ve ahlak kurallarına göre şekillenir. Toplumun inandığı doğru ve yanlış kavramlarının kaynağını oluşturur. Gerçeklik ilkesine göre hareket etmez. Tüm kararları ahlak ilkesinden yola çıkarak değerlendirir. Üst benliğin bu durumlarda kullandığı birinci silah suçluluk duygusudur. Süperego, ideal ve kusursuz olma ilkesine göre çalışır. Ayrıca süperego, doyum bulması ve yerine getirilmesi ahlaki kurallar bakımından hoş karşılanmayacak olan id’in isteklerini (özellikle saldırgan ve cinsel dürtüleri) engellemeye ve bastırmaya çalışır.

Eğer arkadaşınızın evindeyken masanın üzerinde bir miktar para görürseniz, alt benliğiniz bu parayı almanızı ister. Benliğiniz parayı yakalanmadan nasıl alınabileceğini bulmaya çalışır. Bu yolu bulsanız bile üst benliğiniz bunu yapmanıza izin vermez.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...