Sosyolojinin Alt Bilim Dalları Nelerdir?
Sosyolojinin alt dalları; eğitim sosyolojisi, hukuk sosyolojisi, din sosyolojisi, ekonomi sosyolojisi, siyaset sosyolojisi, sanayi sosyolojisi, aile sosyolojisi, köy sosyolojisi, kent sosyolojisi olarak sıralanabilir. Bu alt dalların açıklamaları makalemizin devamında yapılacaktır.
Konu Başlıkları
SOSYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI
1. Eğitim Sosyolojisi
Eğitim ile diğer sosyal kurumlar arası ilişkileri eğitimin işleyişi, işlevleri, eğitim kurum ve örgütlerinin sosyal özelliklerini inceler veya kültürün kuşaklar arasında aktarılması olarak ele alındığında, kişilerin tüm sosyalleşme evreleri eğitim sosyolojisinin konusu içine girer.
2. Hukuk Sosyolojisi
Hukukun toplum içindeki rolünü (sosyal düzenin sağlamasında) Hukuk kurallarının toplumlarının gelişmelerine paralel olarak nasıl değiştiklerini inceler.
3. Din Sosyolojisi
Dinin kökenlerini, dinin toplum içindeki yeri, önemi, dini davranış ve düşüncenin şartlarını, biçimlerini ve dinin geçirdiği aşama ve değişmeleri ele alır.
4. Ekonomik Sosyoloji
Sosyal hayatın ekonomik yönünü ve diğer sosyal kurumlarla ilişkisini inceler. Diğer yandan da ekonomik sistemlerle diğer sosyal sistemler arasındaki ilişkileri inceler.
5. Siyaset Sosyolojisi
Siyasi kurum ve olayları, diğer sosyal kurum ve olaylarla ilişki yönüyle ele alır. Siyasi kanunların doğuşu, işleyişi, işlevi, siyasi eylem biçimleri, baskı grupları, siyasi davranış, oy verme, ideoloji, kamuoyu, propaganda gibi konuları inceler.
6. Sanayi Sosyolojisi
Sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkan teknolojik gelişme ve etkilerini araştırır.
7. Aile Sosyolojisi
Ailenin yapısı, toplum içindeki yeri, fonksiyonları, şekillerini inceler.
8. Köy Sosyolojisi
Köy tipleri, coğrafyanın etkisi, köydeki değişmeleri konu alır.
9. Kent Sosyolojisi
Kentleşme, kent biçimlerini, sosyal yapısı ve göç olayı üzerinde durur.
Sosyolojinin alt dalları daha da genişletilerek ele alınabilir.