Felsefe hakkında her şey…

Rudolf Carnap: Mantıksal Dil Nedir?

11.11.2019
2.061

20. yüzyıl felsefesinin problemlerinden biri de doğa bilimlerinin başarısı karşısında felsefeye bir rol belirlemektir.

Bu, Alman doğumlu Rudolf Carnap‘ın da felsefenin gerçek işlevinin ve bilime esas katkısının mantıksal analiz ve bilimsel kavramların aydınlatılması olduğunu öne süren kitabı “Bilimin Evrensel Dili Olarak Fiziksel Dil”in (1934) temel düşüncelerinden birisidir. Carnap pek çoğu çok derin olan felsefi problemlerin metafizik problemler gibi anlamsız olduklarını, çünkü deneyimle kanıtlanamayacaklarını veya çürütülemeyeceklerini öne sürer. Aslında ayrıca dili kullanma biçimimizdeki mantıksal karmaşanın neden olduğu uydurma problemlerimiz olduğunu da ekler.

Mantıksal pozitivizm sadece ampirik olarak doğruluğu kanıtlanmış mantıksal önermeleri doğru kabul eder. Carnap’a göre bu yüzden felsefenin gerçek görevi (daha açık söylemek gerekirse, anlamsız olan soruları keşfedip elemek üzere) dilin mantıksal analizini yapmak ve bilimler hakkında açık, net ve berrak biçimde konuşmanın yollarını bulmaktır.

Willard Quine ve Karl Popper gibi bazı filozoflar Carnap’ın neye anlamlı denilebileceğiyle ilgili standartlarının çok sert olduğunu ve bilimin işleyişinin uygulamada karşılığı olmayan şekilde idealize edildiğini savunurlar. Yine de Carnap’ın bizi, dilin, gerçekte orada olmayan problemleri görmemizi sağlayarak aldatabileceğini anımsatması gerçekten önemliir.

Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...