Felsefe hakkında her şey…

Richard Hooker Kimdir?

11.11.2019

Richard Hooker, 1554 İngiltere doğumlu, ilahiyat ve hukuk felsefesi üzerine çalışmalar yapan düşünürdür.

1585’te Londra’daki Tapınak Kilisesine atanan Hooker, hem Roma Katolikliği hem de püritanizme karşı İngiltere Kilisesini ve “İncil, kilise ve sebep” anlayışına dayanan Anglikan geleneğini savunmuştur. Hooker 1591’de Tapınak Kilisesindeki görevinden ayrılmıştır.

Richard Hooker, yaşamış en önemli İngiliz ilahiyatçılarından birisi olarak kabul edilir. Başyapıtı “Kilise Vatandaşlığı Yasası” isimli çalışmasıdır. Felsefesinin temeli, yaratılışta Tanrı tarafından ebediyen korunan doğal kanuna güçlü vurgu yapan Aristotelesçiliğe dayanır. Bu temelde, kilise ve devletin tüm pozitif yasaları kutsal yazılar, eski gelenek, akıl ve deneyimlerden geliştirilmiştir.

Hooker, hükûmetin dini ve laik otoritesi ve meşruluğu, hukukun doğası ve fizik yasaları dahil olmak üzere çeşitli yasalar hakkında temel soruları gündeme getirmiş ve değerlendirmiştir. Farklı görüşlere tolerans gösterme, din ve devlet ilişkilerinde daha çeşitli uygulamaları kabul etme gibi kapsayıcı bir bakış açısı geliştirmiştir.

Hooker için deneyim, sıradan yaşamdan ibarettir. Bu sıradan deneyimleri Tanrı’dan geldiği için kutsal addedilmektedir. Deneyimlerimizden dünyanın ne şekilde işlediğini öğrenirken, Tanrı’ın kutsal kitabını referans almamız gerektiğini ifade etmiştir. Ona göre, etrafımızda gördüğümüz doğadan idrak edemeyeceğimiz Tanrı’nın bilgisini kutsal kitaplardan öğrenebileceğizdir.

Başyapıtlarından olan Politie, sekiz kitaptan oluşan bir çalışma olacaktı; ancak 1597’de yayımlanan serinin beşinci kitabı, Hooker hayatta iken basılan son kitabı oldu. Richard Hooker 1600 yılında İngiltere’de yaşamını yitirdi.

Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...