Felsefe hakkında her şey…

Richard Hoggart ve Kültürel Çalışmalar Okulu

14.05.2020
2.214

Kültürel Çalışmalar Merkezi’nin ilk kurucusu olan Hoggart, işçi dünyasının içinde yetişmiş ve bu dünyayı gözlemlemiştir. Kültürel incelemeleri önemsemiş, siyasal okumaya fazla iltifat etmemiştir.

Temel eseri The Uses of Literacy’de (Okuryazarlığın Kullanımları) modern iletişim araçlarıyla yayılan kültürün işçi sınıfı üzerindeki etkisini incelemektedir. Kültür endüstrisi ürünlerinin halk üzerindeki etkisinin gereğinden çok abartıldığı ve önemsendiği görüşünü işleyen Hoggart, araştırmanın sonunda ‘bu kültürel etkilerin davranışların dönüşümü üstündeki ağırlığının oldukça yavaş oluştuğunun ve çoğu kez daha eski güçler tarafından nötralize edildiğinin’ unutulmaması gerektiğini belirtir.

Halkın değişimlerden ve etkilerden kendilerini koruduğu tezini işlemektedir (Mattelart-Neveu, 2007: 24). Böylece halkın, kendi kültürel ikliminde yaşadığını, kültürel çalışmaların buna yönelmesi gerektiğini hatırlatmaktadır.

Onun eserinin özgün yanı, işçi sınıfının kültürel anlamda gündeme getirilmesi ve aynı şekilde edebiyat eleştirisi yöntemini popüler kültüre taşımasıdır. Bunun yanı sıra eseri bir takım spekülatif yorumlar içermesi bakımından eleştirilere konu olmuştur. “Hoggart, metinsel ve yazınsal eleştirinin yöntem ve araçlarını, bunların klasik ve meşru yapıtlar üstündeki uygulamasını kitle kültürü ürünlerine, popüler kültür davranışları dünyasına yönelterek kullanmak ister” (Mattelart-Neveu, 2007: 34).

Hoggart daha sonraki çalışmalarında gündelik hayat, medya, edebiyat, eğitim alanlarına yöneldi. Gündelik hayatta sanat ve edebiyatın rolleri ve durumları ile ilgilendir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...