Reformun Nedenleri Nelerdir?
Reform 16. yüzyılda başlayarak tüm Avrupa’yı etkisi altına almış olan ve Katolik Kilisesi’ne karşı eyleme geçirilmiş dinsel bir sosyal etki hareketidir. Reformun nedenleri bu bağlamda sosyal zeminde ele alınmalıdır.
Katolik Kilisesi’nin müthiş bir maddi zenginliğe ulaşması, dinsel zeminde yozlaşması, ilgi alanını siyasete ve diğer dünya etkinliklerine yöneltmesi, birçok din adamının ve toplumun da tepkisini çekmiş ve bu durumlar reformun nedenleri olarak sıralanmıştır.
Reform hareketleri önce Almanya’da, sonrasında ise Fransa, İngiltere ve Kuzey Avrupa ülkelerinde de etkili olmuştur. Bu reform hareketi Hristiyanlığın yeni ve büyük üç mezhebinden Protestanlık’ın oluşmasını sağlamıştır.
Reform hareketinin önderi Cermen kökenli teolog ve filozof Martin Luther’dir. Luther’in kaderi kendinden önce ortaya çıkan ve sapkın olarak ilan edilip yakılan reformcular gibi olmamıştır. Büyük bir başarı yakalamış ve Avrupa tarihinin akışını değiştirmiştir.
Bu dönemde Almanya Papalık tarafından sömürülüyordu. Bundan dolayı İtalya’ya büyük bir nefret duyuluyordu. Martin Luther de bu durumdan fazlasıyla yararlanmıştır.
Martin Luther Roma’ya yaptığı bir ziyaret sırasında Papa’nın Hristiyanları kandırdığını, haksız olarak zevk ve lüks içinde bir hayat yaşadığını fark etti. Luther bu durumu gördükten sonra Hristiyanlığın amacına dönmesi gerektiğini söylemiş ve Roma Kilisesi’ne (Katolikliğe) karşı oluşacak büyük bir hareketin temellerini atmıştır. Böylece Luther on yıl içinde kendisini ilk “Protestan” yanının başında bulmuştur.
Bir rahibin Almanya’da affedilme sertifikaları (Endüljans) satmaya başlaması ise bardağı taşıran son damla olmuştu. Bu sistem Papalığın kasasına büyük gelir sağlıyordu. Bu duruma Luther’in yanı sıra Saksonya Elektörü de büyük tepki göstermiştir.
Affedilme sertifikalarını satan rahip bölgeden sürülmüştür. Luther, ilk kez bir eylemle Katoliklere meydan okuyarak hükümdarının izlediği siyaseti destekliyordu.
REFORMUN NEDENLERİ NELERDİR?
- Katolik Kilisesi’nin bozulması ve ıslahat fikrinin yayılması.
- Hümanizm sayesinde Hıristiyanlığın kaynaklarına inilmesi, İncil’in millî dillere çevrilerek temel ilkelerin ortaya konulması.
- Matbaanın yaygınlaşması ile okuma-yazma bilenlerin artması üzerine Katolik Mezhebi’nin sorgulanmaya başlanması.
- Endüljans sorununun ortaya çıkması, para karşılığında kilisenin günahları affetmesi.
- Rönesans hareketlerinin etkisi.
- Reform hareketlerinin ilk defa başladığı Almanya’da siyasal birlik olmaması ve Almanya’daki prenslerin dinde yenilik isteyenleri desteklemesi…
- Kağıt ve matbaanın kullanılması
- Kilisenin görevinin dışına çıkarak halkı ve dini ekonomik açıdan zorlaması