Felsefe hakkında her şey…

Otokrasi Nedir? Otokrat Kime Denir?

13.11.2019
Otokrasi Nedir? Otokrat Kime Denir?

Otokrasi, hükümdarın, bütün siyasal kudreti elinde bulundurduğu yönetim biçimidir. Otokrasi, özünde bir monarşi çeşididir. Otokraside de yönetici, bütün siyasal yetkileri tek başına elinde bulundurur; fakat otokraside monarşinin aksine yönetim kişiye miras yoluyla kalmamış, kişi tarafından zorla ele geçirilmiştir.

Buna dayanarak denilebilir ki otokrat (buyurgan) rejimlerin temel özelliği, yönetimlerin kendine göre iyi, doğru ve güzel olanları halka dayatmasıdır. Demokrat (katılımcı) rejimlerin temel özelliği ise halkın kendisi için iyi, doğru ve güzel olanlara karar vermesidir. Demokrasilerde, toplumun sorunlarına karşı ürettiği çözümlerin yönetimlere iletilmesi için temsilcilerini kullanması, bu rejimlerin belirgin özelliğidir.

Otokrasilerde mutlak güç, kararları ne dışarıdan gelecek yasal kısıtlamalara ne de düzenli kontrol mekanizmalarına tabi olan tek bir kişinin elinde toplanır.

OTOKRASİNİN TARİHİ ve ETİMOLOJİSİ

Otokrasi, Antik Yunanca autos (Yunanca: αὐτός; “kendi”) ve kratos’tan (Yunanca: κράτος; “güç”, “direnç”) türetilerek otoritenin kişiselliği anlamına gelen bir sözcüktür.

Orta Çağ Yunancasında, hükümdarın gerçek gücü ne olursa olsun, imparator unvanını elinde tutan herkes için “otokrat” terimi kullanılmıştır.

Terime Antik Yunan’da ve Roma’da değişen anlamlar yüklenmiştir. Örneğin Orta Çağ’da Bizans imparatoru, Romalıların otokratı olarak adlandırılmıştır. Bizans’taki bu tavrın etkisinde kalan Rus çarları ve imparatorları ve gene bazı Slav hükümdarlar, Avrupa’nın başka yerlerindeki hükümdarlardan ayırt edilebilmek için otokrat unvanını resmî unvan olarak kabul etmişlerdir.

Derleyen: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 3. Sınıf “Çağdaş Felsefe Tarihi” Dersi Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...