Öğrenmenin Fizyolojik Temelleri Nelerdir?
İnsan beyni ve nöronlar hakkında yapılan bilimsel araştırmaların artması, norobiyolojik ve nöropsikolojik dallarının da katkılarıyla öğrenme sürecinde nörolojik ve beyin temelli kuramsal açıklamaların artmasına paralel olarak öğrenmenin daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla öğrenmenin biyolojik temellerine dikkat çekilmektedir.
Nörofizyolojik Temelli kuramlara göre öğrenme, biyokimyasal bir değişimdir. Bu kurama göre öğrenme sürecinin sonunda nöronlarda yeni axon iplikçilerinin oluştuğu belirtilmektedir. Buna göre her öğrenme yaşantısı yeni sinaptik bağların meydana gelmesi demektir.
Bu kuramı sistematik bir hâle getiren Hebb, beyindeki devrelerin çalışma şekli bilinmeksizin öğrenmenin doğasının anlaşılamayacağını savunmaktadır. Bu kurama göre öğrenme eğer beyinde gerçekleşiyor ise beynin önceki yapısı ile öğrenme gerçekleştikten sonraki yapısı arasında farklılığın olması gerektiğini ileri sürmektedir. Bu noktadan hareket eden Hebb, beyindeki fizyolojik değişiklikleri araştırmıştır.
Öğrenmenin meydana geldiği organ olması nedeniyle beyin, beynin yapısı ve işleyişi her zaman eğitimcilerin ilgi odağı olmuştur. Öğrenme gerçeğinin tam olarak ne olduğunu anlamak, öğrenme anında insan beyninde gerçekleşen fizyolojik ve kimyasal değişimlerin neler olduğunu ve bilginin insan beyninde nasıl somutlaştığını ortaya koymak gereklidir.
Kaynak: ATA-AÖF, EĞİTİM PSİKOLOJİSİ, Yrd. Doç. Dr. Muhammed ÇİFTÇİ