Milet Antik Kenti’nin Bulunduğu Şehir Olan Aydın’ın Yöresel Tatları
Milet Antik Kenti’nin Bulunduğu Şehir Olan Aydın’ın Yöresel Tatları
Bilim, sanat ve özellikle felsefenin başkenti olarak bilinen Milet Antik Kenti, Aydın’ın Didim içesinde yer almaktadır. Ege Bölgesi’nde yer alan Aydın, Türkiye’nin en kalabalık 20. şehridir. Turizm ve tarım açısından oldukça gelişen bu il, yöresel lezzetleriyle de öne çıkmayı başarır.
Peki, Aydın’ın meşhur yemekleri denildiğinde aklınıza neler geliyor? Bu güzide ilin yerel lezzetleri nelerdir? Sizin için araştırdık ve derledik, işte Aydın’ın en öne çıkan yöresel yemekleri!
Farklı Lezzet Arayanlara: Keşkek
Keşkek, ülkemizde birçok yörede, pek çok farklı şekillerde yapılan nefis bir yemektir. Elbette Aydın da muhteşem tarifiyle keşkek lezzetini yeniden yorumlayan şehirlerden biri olarak karşımıza çıkar. Yöre halkının hemen hemen her saatte tükettiği bu nefis lezzet, tavuk ya da kuzu etiyle hazırlanır. Bunun yanı sıra mis gibi tereyağı, buğdayı ve kırmızı biberle hazırlanan sosu ile harmanlanan keşkek, yöre halkının vazgeçilmezidir. Aydın’ın çoğu lokantasında denk gelebileceğiniz bu lezzetin fiyatı oldukça makuldür. Eğer bir gün yolunuz Aydın sokaklarına düşerse tadına doyulmayacak bu enfes lezzeti muhakkak denemenizi öneririz.
Lezzeti Enfes: Paşa Böreği
Özel günlerin vazgeçilmezi olan Paşa Böreği, Aydın’ın çok sevilen başka bir lezzetidir. Yöre halkının belki de en çok tükettiği hamur işi olan Paşa Böreği, sadece Aydın’da değil Türkiye genelinde öne çıkan bir lezzettir. Fiyatı oldukça uygun olarak nitelendirilen bu enfes börek, Aydın’ın istisnasız her börekçisinde bulunmaktadır
Yufkaların dana kıymasıyla harmanlanıp üstünün de yoğurda bulanmasıyla yapılan paşa böreğinin yanında genelde çay tercih edilir. Eğer siz de hamur işlerinden vazgeçemeyen bir insansanız Aydın’ın paşa böreğini mutlaka deneyin.
Aydın’a Has Tadıyla: Çine Köftesi
Aydın denilince akla gelen ilk yerel lezzetlerden biri olan Çine köftesi, Tahsin Işık’ın bulduğu enfes bir köfteli yemektir. Tarifi çok az kişi tarafından bilinen bu eşsiz lezzet, bölgeye gelen turistlerin dikkatini çekmeyi başarmıştır. İsminden de anlaşılacağı üzere Aydın’ın Çine ilçesinde yapılan Çine köftesi Aydın’ın çoğu lokantasında bulunur. Fiyatı uygun olarak nitelendirilir. Çine köftesinin lezzetini yanına alacağınız bir bardak ayran ile ikiye katlayabilirsiniz. Eğer siz de köfte yemeyi sevenlerdenseniz bu güzide ile adım atar atmaz Çine köftesini muhakkak denemelisiniz.
Kızartmanın En Leziz Hali: Kırlı Kızartması
Yöre halkı tarafından ana öğün olarak tüketilen ve akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olan Kırlı Kızartması, Ramazan ayında da çok sık tercih edilir. Diğer kızartmalara lezzeti ile fark atan Kırlı Kızartması, tavada kızartılan patlıcanların, biberler ve domateslerle fırın tepsisine alınmasının ardından bütün konulan sarımsaklarla güzelce pişirilmesiyle yapılır.
Aydın’ın merkezi lokantalarında denk gelebileceğiniz bu lezzetin fiyatı oldukça makuldür. Eğer siz de kızartma sevenlerdenseniz, bu güzide şehre yolunuz düştüğünde kırlı kızartmasını mutlaka denemelisiniz.
Kırlı kızartmasının lezzetini yanına alacağınız bir bardak ayran ile ikiye katlayabilirsiniz. Şu sıralar Aydın’ı ziyaret etmek için fırsat bulamıyor ama kırlı kızartmasının tadına bakmak istiyorsanız, http://tarifdefteri.net adresini ziyaret edebilir bu meşhur lezzeti sofranıza getirebilirsiniz.
Bir yeri tanımak demek sadece o yeri gezmekle olmaz. Bir şehri gerçekten tanımak istiyorsanız, o şehrin kültürünü benimsemeli ve yöresel yemeklerini denemelisiniz.