Felsefe hakkında her şey…

Julia Kristeva’nın Feminizm Anlayışı

07.11.2019

Bulgaristan doğumlu filozof ve psikanalist Julia Kristeva, Fransız feminizminin önde gelen seslerinden biri olarak görülür.

Bununla birlikte Kristeva’nın bir feminist düşünür olup olmadığı ve öyleyse bunun nasıl olduğu hatırı sayılır bir tartışmanın konusudur. Bunun nedeni kısmen Kristeva için feminizm mefhumunun sorunlu olmasıdır. Feminizm kadınların, erkek egemenliği veya iktidarıyla özdeşleştirilen yapılarla yaşadıkları çatışmadan doğmuştur. Kristeva işte bu köklerinden dolayı, feminizmin erkek merkezli varsayımlarından bazılarını içinde taşıma eğiliminde olabileceği hakkında uyarıda bulunur, feminizmin sorgulanması gerektiğinden bahseder. Hedeflerinin hepsine ulaşsa bile Kristeva feminizmin yine de biraz daha özeleştiri yapmasının gerekli olduğuna inanır.

Erkek egemen bir dünyanın kendi deyişiyle “iktidar ilkesi “ne karşı savaşmak isteyerek feminizmin de bu ilkenin başka bir biçimini benimseme riskine girdiği konusunda uyaran Kristeva, gerçek bir özgürlüğe ulaşmada başarı sağlamak için herhangi bir hareketin sürekli olarak iktidarla ilişkisini sorgulaması ve sosyal sistemler kurması —ve gerekiyorsa kendi kimliğine olan inancından feragat etmesinin— şart olduğuna inanır. Kristeva feminist hareketin bu adımları atmakta başarısız olması halinde, mevcut güç oyununa eklenmekten fazla bir şey yapamama tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğundan korkar.

Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...