Felsefe hakkında her şey…

Hukuk Felsefesi ve Etik İlişkisi

13.05.2020
Hukuk Felsefesi ve Etik İlişkisi

Gerek etik, yani ahlak felsefesi ve gerekse hukuk felsefesi, siyaset felsefesiyle yakından ilgili olan iki felsefe disiplinidir. Genel olarak insan iradesi ve davranışları açından iyi ve kötüyü saptamaya çalışan ahlak felsefesi, insan davranışlarını toplumsal düzlemde kurumsal bir çerçeveye oturtmaya çalışan siyasal irade için de önemli bir referans noktasıdır.

Platon’un insan ruhunu ve ideal devleti benzer bir mantıkla üçe böldüğünü anımsatmak bile, kendi başına ahlak ve siyaset olguları arasındaki yakın ilgiyi bize gösterir. Açıktır ki insan için genel olarak neyin iyi ve neyin kötü olduğunu tanımlamak, insanın politik davranışları ve gerçekliği açısından da neyin iyi ve neyin kötü olduğunu tanımlayabilmenin doğrudan zemini olacaktır. Bu bağlamda ahlak felsefesine özgü kavram, sorun ve tartışmaların siyaset felsefesini içerik ve biçim açısından doğrudan etkilediği ve etkilemeye devam edeceği rahatlıkla söylenebilir.

Hukuk felsefesi yine siyaset felsefesiyle yakından bağlantılı bir diğer felsefe disiplini ya da alanıdır. Toplumsal bir olgu olarak hukuk, toplumların politik örgütlüğü ve kurumsal yapısı olarak devletin, normatif ve ilkesel düzlemdeki ifadesi olarak görülebilir. Politik ya da siyasal bir yapı olarak devlet kurumu, kurumsal bölümlenişini ve yasama, yargı ve yürütme erklerinin işleyiş prensiplerini kendine özgü tikel ve pozitif hukukuna göre oluşturur. Bu nedenle hukuk felsefesine dair kavramsal tartışmaların, devlet ve siyaset felsefesine özgü kavram ve tartışmalardan yalıtılması mümkün değildir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...