Felsefe hakkında her şey…

Henry David Thoreau’nun Siyaset Felsefesi Anlayışı

05.11.2019

Jean-Jacques Rousseau’nun, doğanın özünde iyi olduğunu öne sürmesinden yaklaşık bir yüzyıl sonra Amerikalı filozof Henry Thoreau “tüm iyi şeyler vahşi ve özgürdür” diyerek, insanların yasalarının bireysel özgürlükleri korumak yerine onları bastırdığını söyleyerek bu fikri daha ileriye taşımıştır.

Thoreau siyasi partilerin zorunlu olarak tek taraflı olduklarını ve politikalarının genellikle bizim ahlaki inançlarımıza ters düştüğünü düşünür. Bu nedenle de adil olmayan yasalara karşı çıkmanın bireyin görevi olduğunu ve bu tür yasaların çıkmasına pasif biçimde izin vermenin onları etkili biçimde onaylamak olduğunu savunur. “Herhangi bir aptal bir kural koyabilir ve başka bir aptal da bunu dert edebilir” sözünü İngilizce grameri için söylemiştir, ama aynı ilke siyaset felsefesi için de kullanılabilir.

1849’da yazdığı “Sivil İtaatsizlik” adlı eserinde bir yurttaşın şiddet içermeyen direniş yoluyla vicdani ret hakkı olduğunu savunur; kendisi de Meksika’daki savaşı destekleyen ve köleliği devam ettiren vergileri reddederek bunu hayata geçirmiştir.

Thoreau’nun görüşleri çağdaşlarından Marx’la ve Avrupa’da o dönemde egemen olan, şiddet eylemlerine çağıran devrimci ruhla taban tabana zıttır. Ancak daha sonraki yıllarda Mahatma Gandhi ve Martin Luther King gibi sayısız direniş hareketi lideri tarafından benimsenmiştir.

Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...