Felsefe hakkında her şey…

Carl Rogers Kimdir?

03.11.2019

Carl Rogers psikolojideki hümanizm akımının kurucuları arasında yer alan Amerikalı bir psikologdur.

Türkiye’de ve dünyada çokça tanınan Rogers, birey merkezli terapinin kurucusu ve hümanist psikolojin de önderlerindendir.

Carl Rogers Sigmund Freud gibi psikanalistlerin aksine kendi yaşamını paylaşmakta bir beis görmemiş hatta bunun gerekliliğine de inanmıştır. Bu savunduğu değerlerle de örtüşmektedir. Psikoterapi insan insana bir dokunuştur onun için ve bu ilişkide bir tarafın kendisini saklaması mümkün değildir.

Carl Rogers altı çocuklu bir ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. İki ağabey, abla ve iki de küçük erkek kardeşe sahipti. Babası Walter A. Rogers inşaat mühendisi ve annesi Julia M. Cushing ise koyu bir Protestan’dı. Rogers ailesini oldukça dindar, ahlaki değerlere bağlı ve çalışkanlığın erdemine inanmış bir Protestan aile olarak betimlemiştir.

Carl’ın çekingen, kolaylıkla ağlayan ve ağabeyleri tarafından şaka malzemesi olarak görülen bir çocuk olduğu söylenmiştir. Yakın bir ilişkiye sahip olduğu annesi ve büyük kardeşleri ona dört yaşındayken okumayı öğretmiştir. Okumayı ilk öğrendiği yıllarda özellikle de İncil’de geçen hikayeleri okumuştur.

Carl Rogers yaşamına dair detaylarda sıklıkla ailesinin ne kadar kontrolcü olduğundan bahseder. Daha çocuk yaşta iken diğer ailelerden çok farklı olduklarının bilincine varmıştır. Evlerinde alkollü içeceklere, oyun kartlarına, tiyatro ziyaretlerine ya da kayda değer bir sosyal yaşama yer yoktur. Protestan geleneklere bağlı kalınarak çalışmanın erdemi vurgulanmıştır. Sigara içen, dans eden, sinemaya giden, kartlarla oynayan diğer ailelere ve insanlara son derece kuşkuyla yaklaşmışlardır. Rogers’ın ebeveynleri diğer ailelere karşı toleranslı davranmak gerektiğini düşünmüştür. Fakat aynı zamanda mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmışlardır.

Ayrıca lütfen bakınız:

– Carl Rogers’in eğitim hayatı

Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...