Felsefe hakkında her şey…

Walter Bradford Cannon Kimdir?

12.11.2019
1.152

1871 yılında Wisconsin’de doğan Amerikalı fizyolog Walter Bradford Cannon, X ışını üzerine yaptığı çalışmalar ve Cannon-Brad teorisi ile tanınır.

Harvard Üniversitesinde öğrenim gören Cannon, yine aynı üniversitede fizyoloji profesörü olarak görev yapmış ve Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçilmiştir.

Teorilerini 1932’de yayımlanan Vücudun Bilgeliği adlı kitabında bilim çevresine duyurdu. 2002 yılında yayınlanan Genel Psikoloji araştırması ile yüzyılın en saygın bilim adamlarından biri olarak kabul gördü.

Cannon, Harvard Üniversitesindeki çalışmaları sırasında yutma mekanizmasını ve mide hareketliliğini incelemek için yeni keşfedilen X ışınlarını kullandı. Araştırmalarıyla ilgili ilk makalesini 1898 yılının Ocak ayında Amerikan Journal of Physiology’nin ilk sayısında yayınladı.

Cannon, kariyeri boyunca başta sindirim, duygusal heyecanın bedensel etkileri, yara-şok araştırmaları, organizmanın kararlı durumları, sinir uyarılarının kimyasal aracılığı, sinir izole organların kimyasal duyarlılığı gibi pek çok önemli konuda çalışmalar yaptı ve bilim çevrelerine ışık tuttu.

Cannon, fizikolog Philip Bard ile geliştirdiği Cannon-Bard teorisinde, insanların hissettikleri duygulara yönelik verdiği tepkileri açıklamaya çalıştı.

Kuru Ağız Hipotezini ile ağız kuruduğu için insanların susadığını ileri sürdü. Boğazlarında kesikler açılan ve bu kesiklere küçük tüpler yerleştirilen köpekler üzerinde yaptığı deneyle, tüpler sebebiyle midelerine hiç su ulaşmamasına rağmen köpeklerin susuzluklarının ağızlarına konulan su ile giderildiğini keşfetti.

Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı; Çeviri: Tuba Yıldırım

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...