Pierre Louis Maupertuis Kimdir?
Pierre Louis Maupertuis. Fransız Aydınlanmasının 1698-1759 yılları arasında yaşamış olan ünlü düşünürü. Sıkı bir bilimci olup, ilerleme fikrine yoğun bir bağlılık sergileyen Maupertius, Newton biliminin, özellikle de yerçekimi yasasının savunuculuğunu yapmıştır.
Bilgi kuramı bakımından deneyci, hatta pozitivist bir görüşü benimseyen filozof, bizim fizik biliminde fenomenler alanında kaldığımızı söylemiştir. Ona göre, mekaniğin temel kavramları duyum yoluyla açıklanabilir. Nitekim, Maupertius, matematiksel ve mekanik ilkelerde söz konusu olan zorunlu bağlantının bile çağrışım ve alışkanlık aracılığıyla açıklanabileceğini öne sürmüştür. Bununla birlikte O, doğada ortaya çıkan teleolojik sistemin onun bilgisi mutlak olan bir Tanrı’nın eseri olduğunu açıklıkla gösterdiğini söylemiştir.
İlk olarak askerlik mesleğine girdi, ancak çok kısa bir süre sonra bu mesleği bırakarak kendini matematiğe adadı. 1728’de Londra’ya yaptığı bir yolculuk sırasında Newton’un mekanik alanındaki düşüncelerini öğrendi ve bunlara hayranlık duydu; Fransa’ya dönüşünde, bunların en ateşli savunucusu oldu. 1736’da, 1723’ten beri üyesi olduğu Bilimler akedemisi, Maupertuis’yi 1° lik bir meridyen yayının uzunluğunu ölçmek üzere Laponya’ya gönderilen gezi grubunu yönetmekle görevlendirildi.
Yapılan ölçümler, Yer’in kutuplar’da basık olduğu varsayımını doğruladı. Accord des differentes lois de la nature qui avaient jusqu’ici paru incomplatibles (Bugüne kadar bağdaşmaz görünen çeşitli doğa yasalarının uyumu) [1744] adlı yapıtında en küçük etki ilkesini açıkladı: Işığın yolu, etki miktarının en az olduğu yoldur; bu ilkeyi doğanın evrensel yasası olarak sundu.
1746’da Büyük Friedrich’in davetini kabul etti; kral, Voltaire’in tavsiyesi üzerine ona, Prusya krallık akademisi’nin yönetimini verdi. Maupertuis, 1756’da Fransa’ya döndü ve Basel’de sadık dostları Bernoulliler’in yanında öldü.
Kaynak: Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 3. Sınıf “Çağdaş Felsefe Tarihi” Dersi Ders Notları (Ömer YILDIRIM)