Nicolaus Copernicus’in Hayatı ve Eserleri
Nicolaus Copernicus (Lehçe: Mikołaj Kopernik) (1473 Torun – 1543, Frauenburg), Polonyalı astronomi bilgini.
19 Şubat 1473 yılında Torun’da (Polonya) doğan Kopernik, temel eğitimini tamamladıktan sonra 1492 yılında Krakov’daki okula devam ederek matematik ve astronomi konularında uzmanlaştı. 1494 yılında evine dönen Kopernik, başpiskopos olan amcasının tesiriyle dini eğitim için İtalya’ya gitti. Orada astronom Domenico Noworra (1454-1504) ile beraber çalıştı. 1497’de memleketine dönüp kilisede görev aldı, fakat bu uzun sürmedi. 1501’de hukuk fakültesine devam etmekte iken tıp fakültesine başlamak için tekrar İtalya’ya geri döndü. Burada çalışmalarına devam etti. Daha sonra amansız bir hastalığa yakalandı ve tedavi olmaya başladı.
Nicolaus Copernicus, 19 Şubat 1473’te bir Prusya şehri olan Thorn’da Dünya’ya geldi. Babası Krakovlu bir tüccar, annesi de varlıklı bir ailenin kızı olan dört çocuklu bir ailenin en küçüğü idi. Kardeşi Andreas Augustinyan rahipti. Dînî eğitimi için gittiği İtalya’dan döndüğünde kısa süreliğine kilisede görev aldı. Kız kardeşi Barbara Venedikten rahibeydi. Diğer kız kardeşi Katharina ise Thorn valisi ile evliydi. Babası erken yaşlarda ölünce geride bıraktığı beş çocuğuna Kopernik baktı. Kendisi hiç evlenmemiştir.
Kopernik’in yazmış olduğu De revolutionibus orbium coelestium adlı eser, Türkçeye C. Cengiz Çevik tarafından tercüme edildi.
Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı