Felsefe hakkında her şey…

Kendi İşini Kurmanın Dezavantajları

26.04.2020
2.779

Kendi işini kuran girişimciler için iş fikri aşamasında bilgi eksikliği, iş kurma sürecinde yer alan resmi kurumların bürokratik yapıları, yasal işlemlerin uzunluğu ve karmaşıklığı, kuruluş masrafları, işletme döneminde enflasyon baskısı ile düşen kör ve azalan işletme sermayeleri ve bunlara eklenebilecek birçok faktör girişimcinin başarısını ve karlılığını sürekli zorlamaktadır.

İşini kurduktan sonra da girişimciyi bekleyen bir takım dezavantajlar vardır. Bunları şu şekilde açıklamak mümkündür:

  • Nakit akışındaki aksamalar: Piyasa koşulları, alacakların tahsilatından dolayı yaşanan zorluklar, işletme giderleri, devlete yapılacak olan ödemeler, üçüncü şahıs ve firmalara olan borçlar girişimciyi etkileyen ve sıkıntıya neden olan unsurlardır.
  • Stres: Bazı girişimciler strese dayanıklı olup stresli bir ortamda iş çıkarabilir ve mutlu olabilir. Bazları ise stresli ortamlara hiç alışkın değillerdir. Yoğun iş temposu ve bilgi bombardımanı, hızla gelişen teknoloji ve değişimleri takip etme telaşı, bitmeyen rekabet ve düzelmeyen ekonomi, başarılı olma hırsı, zaman yetersizliği, yetişmeyen işler, gelecek belirsizliği ve bunlar gibi çok sayıda neden strese yol açar. Çok fazla sorumluluk, yetersiz kişisel enerji, mesleki ilerlemeyle ilgili endişe, iş tatminsizliği, dinlenmeye ve eğlenceye zaman ayıramamak, yalnızlık ve başarısız olma korkusu da stere neden olan başlıca konulardandır.
  • Yalnızlık: Girişimci karşılaştığı her durumdan, aldığı her karardan ve bu kararın sonuçlarından sorumlu ve aynı zamanda yalnızdır.
  • Yeterli zamanın olmaması: Yoğunluğu artan tempo, zamana karşı yarış girişimcilerin sürekli karşılaştıkları problemlerdendir. Ücretle çalışanlar gibi belli saatlerde çalışıp işini bürosunda bırakma şansı yoktur.
  • Çalışamazsa para kazanamayacak olması: Özellikle küçük ölçekli işletmelerde ve de yeni kurulan küçük organizasyonlarda girişimci her şeyi düşünüp uygulamak zorundadır. Çalışmaması durumunda kazanç elde etme şansı yoktur.
  • Aile huzurunun bozulması: Girişimci için her zaman işin daha ön planda olması, ailesine yeterince zaman ayıramaması, dolayısıyla aile huzurunun bozulması da kendi işini kurmanın dezavantajlarındandır.
  • Hayır diyememenin getirdiği zorluklar: Girişimci her zaman müşterilerine ve çalışan personele karşı sorumluluklarını yerine getirmek zorunda olması ve hayır diyememesi nedeniyle zor durumlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle her zaman soğukkanlı, prensipli ama aynı zamanda adil ve doğru davranmalıdır. Hem kendini hem şirketinin hem personelinin menfaatlerini ön planda tutmalıdır. Bu da girişimcinin zorlayan bir başka nedendir.
  • Satıcı ve tedarikçilerle uğraşma: Girişimci her zaman mal ve hizmet aldığı satıcılarla ve tedarikçilerle uğraşmak durumunda kalacaktır, bu durum da ayrı bir stres kaynağı olacaktır. Yetki devri ile bu tür konulardan bir miktar uzaklaşsa da önemli kararlarda mutlaka kendisi olmak zorundadır.

Kaynak: Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Okulları Mesleki Açık Öğretim Lisesi “Girişimcilik 1” Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...