Felsefe hakkında her şey…

İş Fikri Bulma, İş Fikri Nasıl Bulunur?

26.04.2020
1.453

Girişimciliğin iyi bir deneyim olduğunu düşünenlerin atacağı ilk adım, yeni iş için uygun ve geçerli bir fikir sahibi olmak ve bu fikir çerçevesinde bir iş planı hazırlamaktır. Ancak herkes için uygun olan ideal bir iş fikri yoktur. Çünkü her insanın farklı kapasitesi ve yetenekleri vardır.

Bir insan mükemmel bilgisayar bilgisine sahipken bir diğerinin güçlü bir pazarlama yeteneği olabilir. Dolayısıyla seçilen iş ne olursa olsun, kişinin kendisine, ilgilerine ve yeteneklerine uygun olmalıdır. İyi bir iş fikri bulabilmek için yapılması gerekenler şunlardır:

  1. Her zaman yeni bir buluşa gerek yoktur: Girişimcinin her zaman tamamen yeni bir fikir bulması gerekmez. Yeni iş fikirleri özel ve az rastlanan bir durumdur. Günümüzde her yeni yirmi girişimciden yalnızca birinin tamamen yeni bir fikirle iş hayatına adım attığı bilinen bir gerçektir.
  2. Başarılı iş fikirlerinden yararlanmak gerekir: Girişimci iş kurmayı düşündüğü sektörlerin dışındaki sektörleri detaylı bir şekilde incelemelidir. Çünkü diğer ülke ve sektörlerde amacına uygun birçok iş fikri bulması da mümkün olabilir.
  3. Pazar boşlukları mutlaka kontrol edilmelidir: Bir girişimcinin iş kurmayı düşündüğü sektör hakkında yeterince bilgisi varsa şu ana kadar kimsenin keşfetmemiş olduğu, uygun pazar boşluklarını bulması da daha kolaydır.
  4. Eski iş fikirleri yapılan yeniliklerle daha cazip hâle getirilebilir: Var olan işe değişiklikler getirmek de girişimci için büyük bir fırsat olabilir. Zekice bir yaratıcılık ya da pazarlama, eski ve çekici olmayan bir iş kavramını, yeni ve çekici bir iş fikrine dönüştürebilir.
  5. İş yaşamındaki yeni eğilimler takip edilmelidir: Girişimci eğer yeni eğilimlerin, yeni müşterilerin ya da yeni yasal yapının durumunun farkına varabilir ve iş fırsatlarını kullanabilirse başarılı olabilmek için iyi bir şans yakalamış demektir.
  6. Girişimci yeni iş fikirleri bulacağına inanmalıdır: Girişimci kendisi ve yetenekleri hakkında olumsuz düşünceleri bir kenara bırakmalı, yeni iş fikirleri için açık olmalıdır.
  7. Açık fikirli olmalıdır: Bazen iyi fikirler bile saçma ve imkânsız gibi gözükebilir Ancak girişimci her zaman yeni iş fikirleri keşfetmeye hazırlıklı olmalı, bakış açısını değiştirmelidir.
  8. Her zaman aklına geleni yazmalı, not tutmalıdır: Girişimci kendisine ilham veren ya da yeni bulduğu düşüncelerini mutlaka yazıya dökmelidir. Çünkü her düşünceyi aklında tutması zordur, yazdığında hatırlaması daha kolay olur. Bu nedenle okuduğu, duyduğu, gördüğü fikirleri düzenli olarak yazmayı denemelidir.
  9. Her gün yeni bir şey öğrenmeye gayret etmelidir: Girişimci diğer iş adamlarıyla, arkadaşlarıyla, ailesiyle konuşmalı, İnternet sitelerini ziyaret etmeli, dergileri, gazeteleri ve kitapları okumalıdır. İş adamlarının, girişimcilerin biyografilerini okumalı, özellikle fikirleri üzerinde dikkatle durmalıdır. Çünkü bu fikirler girişimcinin mutlaka bilgi dağarcığını genişletecektir.
  10. Fikirleri hakkında konuşmalıdır: Girişimci dinleyen herkese fikirlerini anlatmalıdır. Çünkü fikirlerini açıkladıkça kusurlarını bulup düzeltmesi ve fikirlerini geliştirmesi kolaylaşacaktır
  11. Sorular sormalı ve dinlemelidir: Girişimci çevresindekilerin umutlarını, hayallerini, özlemlerini, problemlerini dinlemelidir. Genelde bu sorunların çözümünden iyi iş fikirleri ve olanakları çıkabilir, dinledikleri yeni iş fikirleri geliştirmekte yardımcı olabilir.
  12. Araştırma yapmalıdır: Girişimci kendi fikirlerine benzer fikirleri, işleri, ürünleri araştırmalı, potansiyel rekabetleri değerlendirmeli ve notlar tutmalıdır.
  13. Fikir haritası oluşturmalıdır: Girişimci fikirleri, düşünceleri ve görevleri onları temsil eden bir anahtar kelime ya da düşünce etrafında düzenlemelidir. Bu yöntem bulduğu iş fikirlerini görselleştirmek, fikirleri sınıflamak, karar almak, problem çözmek, organizasyon yapmak ve üzerinde çalışmak için faydalıdır.
  14. Fikirleri sentezlemelidir: İki ya da daha fazla ilişkisiz fikri bir araya getirmeli yani çevresindekilerle beyin fırtınası yapmalıdır. Böylece birbiriyle kombine edebilecek pek çok yeni düşünceye sahip olmak ve en iyi sonuca ulaşmak daha kolay olacaktır.
  15. Fikirlerine zaman zaman ara vermelidir: Girişimci fikirlerine bir süreliğine ara vermeli ve başka şeylerle meşgul olmalıdır. Her ne kadar ara verse de bilinçaltı o konuda düşünmeye devam edecektir. Bu yöntemle bir süre sonra planındaki detayların aklında şekillendiğini ya da yeni iş fikirlerinin aklına geldiğini görecektir.

Kaynak: Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Okulları Mesleki Açık Öğretim Lisesi “Girişimcilik 1” Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...