İnternet Girişimciliği Nedir?
Son yıllarda girişimciliğin yeni bir boyutu olan İnternet girişimciliği ticaretin İnternet yoluyla yapılması demektir. Her ne olursa olsun İnternet üzerinden yapılan her girişimde ticari kurallar açısından bir farklılık yoktur.
Bu girişimin bir şirket web sayfasının yayınlanması, sanal mağaza veya bir e-pazar yeri oluşturulması ticaret açısından kesin kuralların değişmesi için bir neden değildir. İnternet girişimciliğinde yine mal veya hizmet vardır, yine üretenler, satanlar ve alanlar vardır. İnternet girişimciliğinde de asıl amaç kâr elde etmektir, Ancak araçlar değişmiş, mağazanın, fabrikanın, dükkânın yerini bir web adresi, dekorasyonun, prestijin, kendini ifadenin yerini web sitesinin tasarımı, paranın yerini kredi kartları vb. almıştır.
İnternet üzerinden satışta başarının birinci koşulu, başarıya ulaşabilecek temel ticari niteliklere sahip olmaktır. Bunun dışında dikkat edilecek hususlar şu şekilde açıklanabilir:
- Doğru ihtiyaç tespiti: İnternet yoluyla satış yapacak girişimci ya da işletme kendini iyi tanımalı ve ihtiyaçlarını doğru tanımlamalıdır. Kendini doğru ifade edebilecek, dikkat çekici, kullanımı kolay profesyonelce hazırlanmış bir İnternet sitesi girişimcinin başarı şansını arttıracaktır.
- Doğru fikir ve doğru hedef kitle: Bir işin gerçek olarak başladığı nokta fikirdir. Girişimcinin, hedef kitlenin bir ya da birden fazla ihtiyacını gidermek üzere bir fikri ve bu fikirden doğan ürün ya da ürünleri olmalıdır. Bunun için dünyada başarılı olmuş olan ya da hiç yapılmamış bir fikir hayata geçirilebilir.
- Doğru ürün seçimi: Burada ürün kavramı sadece geleneksel somut ürünleri değil, yazılım, ebook vb. dijital mallar ve hizmetleri de içine girer. Ancak burada önemli olan ürün her ne ise akıllıca tasarlanmalıdır.
- Doğru işletme kuralları: İşletmenin doğru bir ihtiyaç tespiti ile doğru bir sistem kurulduktan sonra en önemli unsur, sistemin doğru ve İnternetin gereklerine uygun işletilmesi olacaktır. Bunların sonrasında işletme ya da girişimci, İnternet ortamını kullanmanın getirdiği ciddi avantajlardan, kâr artışından, maliyetlerinin düşmesinden, işin türüne göre stok maliyetlerinin azalmasından vb. istifade etmeye başlayacak ve yaptığı yatırımı çok kısa bir sürede geri kazanacaktır.
Kaynak: Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Okulları Mesleki Açık Öğretim Lisesi “Girişimcilik 1” Ders Kitabı