Felsefe hakkında her şey…

Fiziksel Gelişimi Etkileyen Faktörler ve Dikkat Edilmesi Gereken Konular

29.04.2020
2.742

Fiziksel gelişim üzerinde kalıtımın etkisini çok önemli bir faktör olmasına karşın tek faktör değildir. Buna ek olarak psikolojik, sosyal, çevresel faktörlerinde çok önemli etkileri bulunmaktadır.

Fiziksel gelişimi, doğum öncesi ve doğum sonrası faktörler etkilemektedir. Örnek olarak; doğum sırasındaki zorluklar bebeklerde beyin travmalarına neden olmakta; doğum sonrasında beslenme, hormonal dengesizlikler, doğal afetler, ailenin ve toplumun sosyo- ekonomik durumu, sosyal hayatın getirdiği sorumluluklar bütün gelişim alanlarını etkilediği gibi fiziksel gelişimi de etkilemektedir.
Fiziksel gelişme sürecinde yetişkin ve öğretmenlerin dikkat etmesi gereken konular ise şunlardır:

Her çocuğun kalıtımsal ve çevresel koşulları faklı olduğundan, fiziksel özellikleri de farklı olur. Çocuklar arasında karşılaştırmalar yapmamalıdır.

Çocuklara fiziksel gelişimlerinin kaldıramayacağı, başaramayacağı etkinlikler verilmemeli ve bunları yapmaya zorlanmamalıdır. Okul öncesi dönemden başlayarak eğitimin herhangi bir kademesindeki çocuğun psiko- motor becerileri yaşıtlarına göre oldukça gerideyse çocuğun gelişiminin değerlendirilmesi için aile, okul psikolojik danışmanına, rehberlik araştırma merkezine ve çocuk- ergen psikiyatrilerine yönlendirilmelidir.

Bu dönemdeki psiko-motor beceriler açısından yetersizlikler göstermeleri doğal karşılanmalı, onların hazırbulunuşluk düzeylerinin yükselmeleri beklenmelidir. Bu nedenle çocukları birbirine örnek göstermek gibi yanlış bir tutum ve davranış yerine çocukların bireysel gelişim eğrilerinin izlenmesi, çocuğun özellikle öz- yeterlik duygusunun gelişmesinde etkili olmaktadır.

Çocukların ve ergenlerin fiziksel gelişimleri hakkında yetişkinlere önceden bilgilendirme yapılmalıdır. Bu durum ergenler açısından son derece önemlidir. Özellikle cinsel konular bir tabu olarak yansıtılmamalı, ergenin kendisini cinsel kimlik oluşturmasını tanımaya yardımcı olunmalıdır.

Erinlik ve ergenlik dönemlerinde çocukları ve gençleri spora ve sportif oyunlara yönlendirilmeleri saldırganlık eğilimlerini doğru yönde kullanmalarına katkıda bulunabilir.

Çocuklar ve gençler asla fiziksel eksikliklerin ya da özürleri nedeniyle eleştirilmemeli ve suçlanmamalıdır. Öğrencilerin görme ve işitme ile ilgili birtakım problemleri sınıf içerisindeki akademik başarılarını düşmesine ya da sosyal ilişkilerinin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle öğretmenlerin öğrencilerini görme ve işitme ile ilgili testlerinden geçirmeleri yapılmalıdır.

Fiziksel gelişim açısından iki kardeşin bile faklı fiziksel gelişime sahip olabildiği dikkate alınarak çocukların fiziksel gelişim düzeyleri kıyaslanmamalıdır.

Kaynak: ATA-AÖF, GELİŞİM PSİKOLOJİSİ, Doç. Dr. Durmuş KILIÇ

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...