Felsefe hakkında her şey…

Felsefede Dil ve İletişim

26.12.2020
4.366
Felsefede Dil ve İletişim

Dilin temel işlevlerinin başında iletişim gelir. İnsan sosyal bir varlık olarak diğer insanlardan haberdar olmak ve kendi ihtiyaç, duygu ve düşüncelerini ötekilerine iletmek ister. Bunun için her kültür içerisinde bazı simge, sembol ve ritüeller vardır. Fakat bunların hiçbiri dilin yerini alamaz.

Dil zengin bir kavramlar bütünüdür. Her durumu ifade etmek için kullanılan kavramlar anlatılmak istenilenin doğru ve eksiksiz anlaşılmasına yardım eder. Kültür, dil sayesinde gelişir. Deneyimler dil sayesinde aktarılır. Dille yapılan iletişime yardımcı olarak jest ve mimikler, beden dili ve diğer göstergeler de önemli rol oynar. Ne anlatmak istediğimiz kadar nasıl anlattığımız, sesimizin tonu, tınısı, üslup da önemlidir.

Yapma, sahte tavırlarla yaptığımız konuşmalar inandırıcılıktan yoksun olur. Sosyal medyanın yaygınlaşması ile sohbet programları ile paylaşılan emojiler bugün dildeki göstergelerin işlevlerini yerine getirmektedir. Üzgün bir yüz, kırık bir kalp, bir doğum günü pastası dilde çeşitli kelimelerle ifade edilmek istenen anlamı çok daha yalın bir biçimde iletebilmektedir.

Sosyal medyanın yaygınlaşması ile sohbet programları ile paylaşılan emojiler bugün dildeki göstergelerin işlevlerini yerine getirmektedir.

Sosyal medyanın yaygınlaşması ile sohbet programları ile paylaşılan emojiler bugün dildeki göstergelerin işlevlerini yerine getirmektedir.

DİLİN ÖNEMİ

Konfüçyüs, kendisine yöneltilen “Bir ülkeyi yönetmeye çağrılsaydınız, yapacağınız ilk iş ne olurdu?” sorusuna şöyle yanıt vermiştir:

“… Bir ülkenin yönetimini ele alsaydım, yapacağım ilk iş, hiç kuşkusuz dilini gözden geçirmek olurdu. Çünkü dil kusurluysa, sözcükler düşünceyi iyi ifade edemez. Düşünce iyi ifade edilemezse görevler ve hizmetler gereği gibi yapılamaz. Görev ve hizmetin gerektiği şekilde yapılamadığı yerlerde âdet, kural ve kültür bozulur. Âdet, kural ve kültür bozulursa adalet yanlış yollara sapar. Adalet yoldan çıkarsa, şaşkınlık içine düşen halk ne yapacağını, işin nereye varacağını bilemez. İşte bunun içindir ki, hiçbir şey dil kadar önemli değildir!..”

Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); MEB Felsefe Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...